Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2014 18:40 - Я, какво сбито седмично банково бордеро :-)
Автор: waterway Категория: Други   
Прочетен: 490 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Понеделник, 14 юли

Предупреждавам, че ни предстои, седмица на КТБ. Седем дена ще се говори за тази банка и само за нея. Всички ще говорят. Няма как да останем настрани. Ще излезе, че не разбираме от банково дело. А това ще поколебае доверието на някои читатели във всестранните ни анализаторски способности. Това, което се знае за КТБ е твърде малко, а и то е много съмнително. Което много облекчава анализатора.

Шефът на БНБ Иван Искров даде изявление, което може да се сведе до: „Осрали сме се до плешките, но сме невинни. На ход са политиците…”

Щото политиците хич не са се осрали… Да ви кажа от сега, за да ви е по-лесно да ни следите мисълта. Според нас това не е история за банки и финанси, това е политическа история, която трябва да се разказва с изразните средства на криминалния жанр. Това е толкова ясно, че чак е неудобно да се каже. По-ясно е само, че сметката ще платим пак ние. Знам го, защото винаги така става.

И още една опорна точка: КТБ е далавера на ДПС. И тя показва, че ДПС вече е заплаха за националната сигурност. От един размер нататък грабежът наистина заплашва националната сигурност. В годините на дивашкия капитализъм след Освобождението се ражда изразът грабят народа така, както турчин не го е грабил. Е, времената се менят, с тях и турците….

БСП и ГЕРБ са съучастници на ДПС. Твърди се, че ДСБ на Иван Костов, (а то и до днес в някаква степен е негово), е финансирано от КТБ. Твърди се също, че и РБ е уважен с известни суми. За Атака нищо не се твърди. Там всичко е ясно. Партията е търговски ориентирана. Бареков е инженерен продукт на ДПС, измислен е като християнско крило на турската партия. Правителство, прокуратура, следствие, БНБ… Цялата държава прави скришно на грабежа на Доган.image

 

 

Не намерих автора на този колаж, иначе с удоволствие бих му прехвърлил отговорността.

Вежди Рашидов реве като ранена в депозита пантера: „Кога въшката Пеевски стана динозавър? При всички правителства. От царя се започна и при ГЕРБ се нахрани малко, и сега тази никому неизвестна дебела въшка стана един голям динозавър, който управлява държавата…"

Понеже Веждито ни се вижда неук, но любознателен, та за него пак ще повторим: КТБ разцъфтя при ГЕРБ. Разбира се, трябва да отчетем и това, че при управлението на Борисов всичко цъфна. Някои работи даже вързаха… Именно при ГЕРБ въшката се охрани и веднага след това излезе на челото. Нали така правят въшките?

Прави лошо  впечатление, че Борисов избягва да споменава имената на Доган и Пеевски. Може да се канят да управляват заедно. А може и с нещо да го държат – продажни медии, подкупни магистрати… А може и да не става въпрос за еднопосочна зависимост, а за двупосочни икономически ползи.

Но Веждито май ще глътне водичка. Затворил 2.495 млн. лв. в КТБ. Чух, че договорът му бил за 11% лихва. Което значи, че е получавал 275 000 лв., по 22 917 лв. месечно. Не да плачеш, ами да се скъсаш.

Стоян Александров вика, че било глупаво случващото се в КТБ да се нарича „Грабеж на века”. Разбира се, че е глупаво. Та векът едва е започнал! Един Господ знае още колко грабежи ще преживеем до края му. За последните 25 г. това е вторият грабеж. Слава Богу, онзи от 1996-97 г. остана по сметката на стария век и сега почваме на чисто. Но мисля, че докато чакаме следващия грабеж, можем временно да наричаме „грабеж на века” този.

„Дневник“ съобщава, че СОС подготвя нова наредба, според която обхватът на синята и зелената зона ще бъде разширен. Синята зона вече ще обхваща района до Ихтиман включително, а зелената ще е до Пазарджик. Пазарджиклии ще имат право на винетка за паркиране на преференциални цени. Но само на един автомобил. За всеки следващ – по общия ред.

Другата новина от СОС е, че ще се сложат 600 "говорещи" спирки. Освен че ще ни казват след колко минути ще дойде рейса, те ще имат и дигитални часовници. Което е много прогресивно, защото ще можем да видим петте минути на градския транспорт на колко реални отговарят.

Не знам, обаче спирката при нас от едно известно време се държи в пълно нарушение на общинските наредби. Почна с това, че първо взе да съобщава все едно и също: „Автобусът ще пристигне след 10 мин.” Което е разбираемо, щото, нали, тъпо е спирката да казва, че ще дойде след 3 мин., или след 5 мин., а той да идва след 10. Обаче и автобусите се изхитриха. За да злепоставят спирката, започнаха да идват за 2 мин. Спирката отговори с две нови съобщения: „Автобусът току-що тръгна” и „Автобусът ще дойде всеки момент.” И сне всякаква отговорност от себе си. А един комшия ми каза, че оня ден така се изхитрила, че цял ден въртяла едно съобщение: „Маршрутът на автобус № 72 е променен.” И цял ден си почивала.

Според нас при спирките е като при хората, които са повече, те определят нормата. В столицата имало 2300 спирки и от тях само 108 били говорящи. Представете си например, че от 2.3 млн. жители на столицата само 100 или 200 хил. са софиянци. На какво ще прилича градът? На каквото прилича. Както сме казвали, големият проблем на столицата е, че тук повечето хора сме от някъде другаде…

Вторник, 15 юли

Гледам, че на някои хора им се ще ние да платим ограбването на КТБ. Дето се вика, толкова пъти дадохме за черковата, ще дадем веднъж и за манастира. Но искаме първо да знаем някои работи:

1. Кои фирми и физически лица са взели кредити от КТБ. В какви размери са кредитите. Как са обслужвани.

2. Какви са обезпеченията на тези кредити?

3. Кои са хората и фирмите с депозити или сметки в КТБ. В какъв размер са? На каква лихва са били.

Искаме, ама нема…

Ако имаше, много работи щяха да са ясни. Например според „Капитал” Стоян Александров имал депозирани в КТБ над 1 млн. лв. А, ето защо му е глупаво.

Костов вика: Съветвам КТБ да не се ликвидира. Мога да оправя тази банка!”

Ех, Иване, знаем, че можеш. И други могат. Но целта не е да се оправи банката. Сега ще ти обясня каква е. Във фалиралата банка ще влязат синдици, които ще събират кредитите. Кои ще са, ще каже Искров. Тоест, ще са правилните синдици. И тогава  ония с големите кредити ще се договорят със синдиците на принципа „А хич?” И ще върнат 20-30% от целия дълг. На този, който е взел 150 млн. лв. кредит да купи „Булгартабак”, сделката ще му излезе 45 млн.image

 

 

Отбора на затвора. Само идея…

И Костов имал депозити в КТБ. Един на кака Елена и един на дъщеря му Мина значително над 100 000 евро. Общо над милион.

Самият Костов вика, че само пенсията на кака Елена била блокирана в КТБ. Някой лъже. За да направи кака Елена милион от пенсия, трябва да е баре на 200 г. А тя няма чак толкова…

Май Костов лъже. Любомир Весов, шеф на КТБ от 2005 до 2008 г., вика, че Костов често бил виждан в кабинета на Василев в КТБ. Според ПИК пък фирма на Мина Костова получавала по 30 хил. лв. на месец от една от фирмите на Василев.

Весов разказва, че в КТБ идвали „политици от целия спектър – от най-дясно до най-ляво, националисти, глобалисти, всякакви “-исти” Цветан Василев пушел пури с Бойко и често правел визити на „Позитано”.

Вчера имаше среща при президента. По всичко се разбраха, освен по най-важното – ще има ли специален закон за КТБ, който да защити и депозитите на 100 хил. евро. Уж, че там били парите на много болници, училища, детски градини… Не, детски градини май нямаше... Но парите на политиците са там. Даже се говори, че и субсидиите на партиите. Сигурно, ако са им давали по 8%, а другаде по 5%... И Веждито затова реве. Всъщност, ако се спазва законът, Вежди може и 100 хил. евро да не получи. Защото в Закон за гарантиране на влоговете в банките, чл. 5, ал. 1 се казва: ”Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия…” Та който си е договарял с Василев за нещо по-специално, сега ще остане с пръст в устата. Даже не и в устата…

И понеже когато са вземали тлъстите лихви на нас не са давали, ние сме против да плащаме за техните влогове. Така диктуват законите на справедливостта от време оно. Помните ли, какво казваше Хаджи Генчо, когато момиченцето на Стоимен Таралеша отиде да му поиска малко сушени кайсийки:

- А защо ме не повикахте, когато заклахте жълтия мисир, когото бяхте отхранили с орехи? А? Вие го бяхте заклали в онова време, когато ви докараха червеното вино. Помня аз... Заборавихте да ме повикате... Я кажи ти дяду си хаджию: когато вие заколите сурата свиня, то щете ли да повикате и дяда си хаджия да я поопита, или не? А? Аз обичам свинския кебап...”

- Добре, дядо хаджия, ние ще да те повикаме да поядеш кебапец...

- Ха, ха, ха, ще да те повикаме! Всичките хора така казват, когато им трябват кайсийки, а като ги вземат, то и заборавят дяда си хаджия…”

Заборавят, заборавят… Всички ни заборавят, кога колят жълтия метал, пардон, мисир.

От репортаж на „Труд” за хода на делото срещу трите цаци, които са арестувани за изнасянето на 206 млн. лв., разбирам, че Цветан Василев не е обвиняем. Съдия Велинова намекнала, че след като има данни, че той е нареждал да се прикрива присвояването, би следвало и да е обвиняем. Но прокурор Гешев се ослушал…

И защо прави така прокуратурата? С нашия прост акъл стигнахме до извода, че ако Василев си отвори устата, на много политици, а може би и магистрати, ще им замръзне усмивката. Иначе щяха да го викнат поне като свидетел. Ей, магистратите, поканете го като консултант на разследването, бе, като платен експерт!

Ей, братя, да се живее в тази държава вече е подвиг!

Ако не е мазохизъм, де…

Сряда, 16 юли

Като никога пуснах сутринта телевизора. И какво да видя? По бТВ Анка беседва с две ченгета за живота и политиката - Божо Димитров и Митьо Гестапото, последният шеф на Шесто на ДС. Четвърт век ченгетата ни правят лудички, а журналистите продължават с повод и без повод да дават трибуна на Митьо Гестапото! Защо ма, Анке?! Въпросът е към всичките Анки. Защо показвате началника на доносниците и мръсниците?! Вицепрезидент на „Мултигруп”, дясна ръка на Илия Павлов? (Ако не е било обратно, де…) Защо? Защото е виден учен, историк и журналист? Или може да ни научи на морал? Не знам какво е това и как да го нарека. Ама е по-страшно и от стокхолмски синдром!

Вкиснах се, а денят едва започва…

Бойко иска спешно оставката на Искров, още днес! „Те страдат от липса на репутация, не мога да им вярвам. Не мога да допусна, че ще говорят дни наред, че някой с чували носи пари и ще излиза главният прокурор след това да се черви човекът да обяснява, че такова нещо всъщност не е имало…”

Как се слага на главния прокурор, а? Обаче Стоян Александров съобщи, че разговарял с главното счети на КТБ и тя му казала, че на 19 юни от сметките на свързани с Василев фирми са дръпнати 90 млн. евро. После искали да ги върнат, но квесторът отказал. Що е отказал, вчера обяснихме…

Между другото, Александров призна, че имал свои и фирмени пари в КТБ. Костов още не е признал. Напротив, кака Елена разправя пред „24 часа” какъв срам брала, когато в магазина ѝ казали, че картата й е невалидна и не може да си купи хляб и мляко. Направо ме разплака…image

 

 

"Нас не ни мислете, вика кака Елена. - Ние сме вегетарианци. Ще се прехранваме от това, което отглеждам в градината - домати, краставици, тиквички, лук, чушки, копър, магданоз…” И шишарки…

Та за оставката на Искров ставаше дума. Тъмна фигура е той. Още през 2003 г., когато каза в НС, че му писвало да се къпе всеки ден, го заподозрях, че не му е чист косъмът. В тази личност (думата „личност” е употребена в най-широкия й смисъл) през годините е събран невиждан „рецидивиращ” политически консенсус. Обаче сега никой не ще да си признае. „Мерджанов и Цачева влязоха в спор заради Искров”, пише „Труд”. Карат се чий е. Не се карайте, бе! Сега ще ви разкажа как беше.

Искров стана шеф на БНБ през 2003 г., по времето на царя. Олигарсите тогава си купиха квоти за участие във властта. Та Искров беше от квотата на Кюлев. През 1999 г. Костов го изгони от ДСК заради отпуснат заем на „Росексим” на Кюлев. Че правилно е изгонен, личи от факта, че веднага е назначен за шеф на същата банка. На 27 май 2009 г. тройната коалиция преизбра Искров за втори мандат. Кандидатурата му беше издигната от КБ, ДПС и НДСВ. Изборът стана 3м. преди законния срок. Налагаше се, защото на 5 юли 2009 г. предстояха избори с предизвестен победител - ГЕРБ. Борисов оспори назначението, явно искаше Искров на него да е задължен, и той подаде оставка. За да бъде избран отново по предложение на мнозинството от ГЕРБ със 195 гласа. В мотивите на ГЕРБ се посочваха професионализмът и компетентността на Искров, неговият "висок морал, чувство за отговорност и зачитане на върховенството на закона…”

В книгата си „В сянката на Борисов” колегата Бакалов повдигна малко завесата като каква е била цената на този избор. През 2011 г. Цветелина купува 49.99% от БАКБ от Allied Irish Bank. Малко след това увеличава капитала и става собственик на 56.3% от банката. Според Бакалов тя взела банката за 100 хил. евро, а  получила активи за 376 млн. евро. Никито Василев предлагал за БАКБ 7 млн. евро. Обаче Искров привикал ирландците и ги посъветвал да се откажат от тия 7 млн. и да я продадат на ЦКБ (ТИМ) за… 1 лев. После ЦКБ се отказва и голямата награда отива при Цветелина на цената на двустаен апартамент в широкия център.

„Капитал: Защо избраха вас пред другите оферти?

Цветелина: Предполагам, защото сме дали най-добрата оферта.

Какви са параметрите на сделката?

Цветелина: Параметрите са достатъчно изгодни за всички страни, но имам ангажимент към продавача да не ги съобщавам...”

Други въпроси?

Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство… Олян гледаше право напред докато изчитаха списъка на престъпленията му. Как да не почувства човек, че всичко е толкова  несправедливо. Физически, той не беше причинил на никого нищо по-лошо от потупване по рамото… Така че като се изключат всичките финансови щети, разорявания и банкрути, какво толкова лошо беше направил той, собствено? Ами че той само разместваше разни числа…” (Тери Прачет, Пощоряване)

Те виждат само числа, цифри с много търкалета след тях. Ничии числа, зле охранявани числа. И би било непростим грях срещу човешката природа да не откраднеш такива числа…

Четвъртък, 17 юли

Докъде се докараха червените глупаци! Премиерът им Орешарски май заиграва с „врага”. Та те правят уговорки, че, ако се наложи, щели да намерят начин да го свалят. Председателят Миков го каза: „Ние от БСП сме приели да има избори през есента и, ако няма оставка, ще търсим други конституционни средства.”

Учуди ме това множествено число - средства. Защото конституцията предвижда три начина за сваляне на правителството: доброволна оставка, вот на недоверие и смърт на министър председателя. На Орешарски явно не му се подава оставка. И остава само вот на недоверие. Третото решение – смърт на премиера - не ми се вижда много конституционно и затова го изключвам. Или не трябва да го изключвам? Зер може някой да го е поръчал?

Както и да е. Казвам, че тук имаме излишък на множествено число. За разлика от други случаи, където пък имаме недостиг.

Началникът на НСО ген. Ангел Антонов съобщи, че  вече трета седмица Искров ходел с охрана. Явно го е страх от нещо. Може би вече да го е страх от две неща. Всяко от тия неща е едно нищо, ако ме питате мен. Обаче нали „нищо” няма множествено число. Предлагам тоя недостиг да се преодолее. „Нищото” да има множествено число – „нища”. Давам си сметка, че това ще доведе до известно объркване в родния ни Пазарджик например, където вместо „неща” казват „нища”. Но ще прощават, обществото се нуждае от това множествено число. Нищата главоломно се размножават.image

 

 

Три нища.

Та ставаше въпрос, че Искров го страхуват две нища. От едното го е страх, защото стана ясно, че работи за другото. От другото нищо го е страх, защото не работи както трябва и хубавата работа е на път да се преебе. Обаче пък е посветен в целия план и не може да се разчита, че ще забрави. Глупаците много често проявяват удивителна памет.

Едва ли обаче ще го спаси и охраната. И с двайсет души охрана пак няма гаранция. Вчера четох,  че изследователска агенция DARPА към Пентагона разработила "умни" куршуми”, които се самонасочвали и можели дори да заобикалят препятствия по пътя към целта. Умния куршум може да се изстреля от Дондуков, да заобиколи Двореца и да цъфне точно на входа на БНБ. Чувал съм,  че руснаците имат подобен умен куршум от по-рано. Не чак толкова умен, но достатъчно.

Ама голям цирк стана с тая банка. Прокуратурата вади на всеки час ново двайсет. А често вади и някое старо… Има чували, нема чували; нема кредитни досиета, има досиета… Предлагам за известно време да не се занимаваме с нея, за да ѝ дадем възможност да се спре на нещо определено. И тогава да го коментираме.

Рамадан се извинява. Щото се разкри, че ДСБ имало 48 000 лв. на влог в КТБ. Парите са малко, но символиката е голяма! Партията, която се бори срещу задкулисието, си държи парите в банката на задкулисието. Та Радан си измива ръцете с предишното ръководство, което открило влога в КТБ през 2006 г. Той научил късно и не успял да ги изтегли навреме…

Бившият ковчежник на ДСБ Юлиян Войнов вика: „Радан позорно лъже. Такава липса на базова почтеност просто не може да бъде подмината…” Илко Семерджиев го подкрепя: „Знам от първа ръка, че е бил посъветван още преди една година да го изтегли.” До тук две на едно, че Рамадан лъже.

Обаче Илко е казал и една глупост: „Човек, който лъже, не е десен…” Това твърдение е невярно. Така, де, то най-малко отрича дясната идентичност на Борисов. Лъжата не е привилегия на левите само. Всички лъжат и това е много страшно. Защото лъжата е майката на всички грехове. Който лъже, той може и да открадне, да убие дори. А който не лъже, не може. Нали съм ви казвал за онзи древен мъдрец, който разрешил на учениците си да вършат всички грехове, освен да лъжат. Защото, ако Костов например няма право да лъже, ще трябва да каже на първия гърбав репортер, който го попита, колко пари държи в КТБ и верно ли Мина е вземала по 30 бонки месечно от КТБ за консултации. Ако сте забравили, да напомним, че и Лъчо Мозъка забогатя от консултации, и Цветанов и още много други…

Костов се прави на Сидеров и ни пробутва някакъв долнопробен патриотизъм. „Защо ДСБ да не държи парите си в КТБ? Да станеш вложител в една банка не означава да станеш мафиот… Къде да е сметката на ДСБ? В чуждестранна банка ли? Аз като български гражданин ще държа парите си в българска банка, каквито и пари да имам..”

Най-обичам добре олихвен патриотизъм.

Понеже ние сме под подозрение, че имаме фиксации върху Костов, нека дадем думата на Евгени Дайнов, автентичен десен мислител: „Като държиш своите пари в КТБ, за да имаш високи лихви, ти директно участваш в преразпределянето на плячката. Което не виждам как те прави толкова по-различен от Пеевски…”

Ей, хора, знам, че е трудно да си човек, особено тук и сега, ама баре опитвайте, бе! Ако не опитвате, ще си останете нища. Опитвайте, пък дори и да не успеете. В този живот това са единствените усилия, които се зачитат. И в следващия, ако го има…

Петък, 18 юли

Чета, че в Русия се наблюдавал бейби бум, откакто дават 10 000 евро за всяко второ и следващо дете. И вече и 45-годишни се напъвали да раждат. През 2013 г. раждаемостта вече надвишавала смъртността.

Вчера Евростат изнесе данни, че България има отрицателен прираст от 5.2 промила, първото място в ЕС. На 1 януари 2013 г. сме били 7 284 600 а на същата дата през 2014 г. сме 7 245 700 души. Минус 40 000.

Та си помислих защо нашата власт не вземе пример от братушките. Но после се сетих, че няма да можем да дадем на всяко циганско семейство по 100-200 хил. евро… Освен това върху българите тези 10 хил. евро няма да имат голям ефект. Щото българинът ще сметне, че ще даде толкова, че и повече само за образование. А на циганите ще са им почти чисти пари, те такива разходи нямат…

„Вегетарианците правят по-добър секс”, съобщава „Новинар”. Учени от Калифорния установили, че хората, които не вечерят с пържоли, а само плодове и зеленчуци, са по-добри в чукането. Може, може… Само трябва да уточним, че при вегетарианците се нарича зеленчукане. Учените наблюдавали примати в резерват в Уганда, които ядат само листа и установили, че имат по-високи нива на половите хормони, което ги карало да правят секс по-често. Тия учени, ако понаблюдават малко магаретата, ще установят, че вегетарианците не просто са по-потентни, ами и оная им работа е много по-голяма, отколкото на месоядните…

Ей, учените! Той и алкохолът увеличава желанието. Ама само желанието…image

 

 

Като споменахме магаретата, та да напомним една стара наша идея за премахване на неуместните лъвове от символите ни и замяната им с далеч по-подходящите магарета. Проектът за нов герб на републиката е изработен от художника Бранимир Делчев – Бръмбо по поръчка на ПП „Четвърти километър” и нашия лидер, демек аз

Обаче има и нещо още по-страшно. „Труд” съобщава, че жените искали 4 пъти (словом: четири!) повече секс, отколкото всъщност получават. Представяте ли си?! Четири пъти повече! Бачкаш като вол, щото тя, освен секс, иска и парета, пиеш ракия на голо, ядеш кво дал Господ… И в какво се превръщаш? В банкомат с вибратор? После що се изхомили мъжете! Ами щото стана много трудно да си мъж, затова! Кога 11 посланици от най-развитите държави ще застанат зад каузата на някой мъж? Никога. То не, че останаха мъже с кауза, де…

И накрая, с ваше позволение да дам един съвет, който може да мине и за прогноза, на лакомниците, дето са зяпнали да глътнат КТБ. Митето Бежански веднъж каза нещо много умно: „Птичето преди да клъвне камъчето, си го мери на дупето.” Та, ако не сте мерили, ще берете ядове…

 http://reduta.bg/v2/article/%D0%B8%D0%B7-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D1%83%D0%B4-14-18-%D1%8E%D0%BB%D0%B8

To be continued

 

 





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: waterway
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2018337
Постинги: 1596
Коментари: 2110
Гласове: 12000
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930