Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2014 08:13 - Провокативно, а... за да не кажа нагличко /един кратък обзор/
Автор: waterway Категория: Други   
Прочетен: 569 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 01.09.2017 19:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Когато бях дете в училище, в часовете по литература винаги съм се чудела защо трябва да изучавам живота на един автор, а не само неговите произведения. Това беше отдавна. С течение на времето разбрах, че човек е продукт на своето време и неговите нрави. И малко хора успяват да устоят да не се превърнат в продукт и да си останат в Началото.

___________________

Фредерик Бегбеде

Биографията тук

____________________

Цитати
"Често разправят, че след като мине известно време, страстта се превръщала в "нещо друго", по-здраво и по-прекрасно. Че това "друго" било Любовта с главна буква, чувство, не толкова възбуждащо, но пък за това- по - зряло. Нека сме наясно: на това "друго", ако именно това е Любовта, харизвам я на мързеливите,на отчаяните, на "зрелите", на онези, затънали до гуша в своя сантиментален комфорт. Моята любов си е с малка буква, но с широко разперени криле. Тя не трае дълго, но поне човек чувства, когато я има."


1/

  • Всичко е временно: любовта, изкуството, планетата Земя, вие, аз. Смъртта е толкова непредвидима, че успява да изненада всеки един от нас. Откъде може да знаеш дали този ден не е последният ти? Мислиш си, че ти остава време. И после изведнъж — край, изчезваш, твоето време е изтекло. Смъртта е единствената среща, която не е записана в органайзера ти. …Всичко е временно и всичко е за продан. Както всичко останало, човекът е продукт със срок на годност. Това е причината да се пенсионирам на 33 години. Казват, това е идеалната възраст, за да възкръснеш.
  • Попаднах на Ана-Мария, млада германка, братовчедка на Хабсбургите… Последвах я във френския парк, а когато се върнахме, за моята родина беше отмъстено.
  • Всичко трябва да се преустрои. Всичко да се реорганизира в това общество. Днес онези, които имат пари, нямат време, а онези, които имат време, нямат пари. Да се спасиш от работата е толкова трудно, колкото и да се спасиш от безработицата. Безделникът е обществен враг номер едно. Хората биват поробвани чрез парите: те жертват свободата си, за да могат да си плащат данъците.
  • Когато човек е беден, поне си мисли, че мангизите могат да оправят всичко. Ала когато си богат, не можеш да си кажеш, че всичко ще се уреди с още една спортна кола, чифт обуща за дванадесет бона или ако преспиш с още една манекенка. Когато си богат, нямаш вече никакво оправдание. Затова и всички милиардери са на антидепресанти: те не са в състояние да накарат вече никого да мечтае, дори и себе си.
  • От раждането до смъртта животът ни е включен на автопилот и трябва нечовешка смелост, за да промениш курса. На 20 години си въобразявах, че зная всичко за живота. На 30 разбрах, че не зная нищо. Прекарал бях десет години в учене на всичко онова, което в последствие трябва да отучвам.
  • Животът е ситком: поредица от сцени, които се развиват сред едни и същи декори, с почти същите действащи лица и чийто следващ епизод очакваш с нетърпение, белязано от известно затъпяване.
  • Каква е разликата между това да обичаш и да се преструваш,че обичаш, при положение че успееш да излъжеш самия себе си.
  • Удоволствието си има предимство: за разлика от щастието то съществува.
  • И преди всичко да привлече върху себе си всички най-идиотски опасности, особено когато е облачно. Декадансът не е само търсене на изкупление, а преди всичко начин на живот.
  • В крайна сметка има много други начини човек да се бори с действителността, освен да изпада всяка нощ в кома... В смисъл по-опасни начини.
  • Да заминеш - ето една дума, която твърде рядко бива осъществена на дело. Думите не бива да се мечтаят, а да се живеят.
  • В живота има само една голяма любов, всички преди нея са подготвителен етап, а всички след нея – опит за връщане на изгубеното; голямата любов е сега или никога.
 
  • Нямаме право да бягаме от щастието. Повечето хора не са имали нашия късмет. Когато им е приятно заедно, не се влюбват. Когато са влюбени не си пасват в леглото. Или пък когато са добре в леглото, след това нямат какво да си кажат. Ние си имаме всичко, освен че нямаме нищо, понеже не сме заедно.
2/
"Любовта трае три години" на Фредерик Бегбеде:

1. Тя бе тази, която поиска развод: за възстановяване на равновесието, тъй като аз бях поискал ръката ѝ.
2. Защо никой не идва на разводите? На моята сватба бях заобиколен от всичките си приятели. (...) човек винаги трябва да се жени сам, а да се развежда с подкрепата на всички свои приятели.
3. Всъщност съм се оженил заради другите. Бракът не е нещо, което човек прави за себе си. Той се жени, за да ядоса приятелите си или да достави удоволствие на своите родители, често и двете, понякога в обратен ред.
4. Нашето е твърде повърхностно за брака. Женим се, все едно че прескачаме до „Макдоналдс“. Сетне грабваме дистанционното и сменяме канала.
5. Отмъщението е блюдо, което не става за ядене.
6. Страдах, че живея в клетка, а сега страдам, че съм свободен.
7. Дълго време едничката ми цел в живота бе да се саморазрушавам. И ето че веднъж ми се прииска щастие. Ужасно е, срам ме е, простете ми, но един ден изпаднах в плен на вулгарното изкушение да бъда щастлив. По-късно разбрах, че това е най-добрият начин да се саморазрушиш.
8. Любовта представлява една великолепна катастрофа: знаеш, че пред теб има стена, и въпреки всичко даваш газ. Тичаш право към своята гибел с усмивка на уста. С любопитство очакваш кога точно ще гръмне всичко. Любов­та е единственото предварително програмирано разочарование, единственото нещастие, което всеки може да предвиди и всеки път желае отново.
9. Най-доб­рото, което може да направи човек на едно погребение, е да се влюби.
10. Срещате едно вълшебно същество, жените се за него и изведнъж това вълшебно същество се изпарява: превръща се във ваша съпруга. Ваша съпруга! Какво оскърбление, какво падение за нея! В действителност онова, на чието търсене би трябвало да посветите целия си живот, е жената, която никога няма да ви принадлежи!
11. За да бъдеш щастлив, се нуждаеш от сигурност, а за да си влюбен, се нуждаеш от несигурност.
12. Ако жена ви е на път да ви стане приятелка, време е да предложите на някоя приятелка да стане ваша жена.
13. Ако една креватна история може да се превърне в любовна история, обратното е твърде малко вероятно.
14. Когато човек води двойствен живот, основното правило е да не се влюбва. Може да си урежда тайни срещи за удоволствие, разнооб­разие, за тръпката. Така се мисли за смел, без това да му струва кой знае колко. Ала не бива да влага никакви чувства! Инак ще започ­не да бърка удоволствието с любовта и има опасност съвсем да му загуби края.
15. Онези, които говорят срещу любовта, са хората, които имат най-голяма нужда от нея.
16. Навремето браковете са устоявали на подобни увлечения (изневери). Днес самите бракове са увлечения.
17. Щастието е нещо толкова чудовищно, че в негово име трябва да извършите поне няколко убийства.
18. Свалям си часовника. За да бъде вечна любовта, достатъчно е да живееш извън времето. Модерният свят е този, който убива любовта.
19. За мен не съществува табу: размяната на партньори изобщо не ме смущава. В края на краищата, след като неизбежно ще получиш рога, поне го организирай сам.
20. Влюбен си тогава, когато погрешка сложиш паста за зъби не върху твоята, а върху друга четка.
21. Любовта, която трае три години, е любов, която не е изкачвала планини и не е потъвала на дъното, а е паднала наготово от небето. Любовта е трайна само когато всеки от двамата знае нейната цена и по-добре да си е платил предварително, инак има опасност да трябва да урежда сметката след това. 
22. Разбира се, че любовта не трае три години.
23.  За да искаш другите да те обичат, първо трябва да обичаш сам себе си.
  24. – След колко време ще ме напуснеш? – След десет килограма.
________________

оттук:""От тях именно „9.99"  предизвика моя интерес защото е „изповедта на едно дете на хилядолетието". Гарантирам ви приятно прекарано време, през което ще се замислите върху много аспекти от ежедневието, на които едва ли обръщаме нужното внимание.
 

Какво ли би накарало някого да напише книга,  за да бъде уволнен? По този начин героят на романа, наречен Октав, срязва клончето на собствения си комфорт и то не толкова заради страх от смъртта, а от страх да не бъде „уволнен от живота".  Защо пък да иска да се откаже от това, за което много хора само мечтаят - луксозен начин на живот, воден в страхотен дом, с невероятна кола, супер скъпи пътувания? За да ни даде отговор на този въпрос, Бегбеде провокира с цинизъм и съвсем не крие тази своя способност. Напротив, заявява, че очаква скоро да се връчва Нобелова награда за провокация, а там той е ненадминат. Редно е тогава да се запитаме какво го е довело до тук.
Отговорът не закъснява. Поднесен е под формата на образа на Алфред Дюлер - обобщение на всички онези, които са виновни за корпоративната реалност; на онези, които приемат, че подемът на икономиката е положителна новина. Развивайки образа му само в рамките на една работна среща, Бегбеде улеснява характеристиката на този образ с фразата „АЛФРЕД ДЮЛЕР Е ЕДНО ГОЛЯМО ЛАЙНО". Главните букви, както знаем, се приемат за крещене и този вопъл на автора трябва да бъде чут. За да направи това възможно, той разглежда същия проблем в доста по-големи размери и обявява своето кралство, Рекламата, за Третата Световна Война, в която има само губещи. Правото на всеки да мисли и да твори е отнето и протестът на Октав е да напише със собствената си кръв „свине" като знак на протест срещу всички Афредовци Дюлеровци. Символът на кръвта е познат в най-различни форми. За Бегбеде, това е начинът да се измъкне от омагьосания свят, който самият той създава. За да се измъкне от него, той мисли за достатъчно да получи своето собствено уволнение, а малко по-късно дори рисува картина на лелеяния от него свят без реклама. Мисли, че го заслужава не защото не разбира от реклама. Напротив, той дори ни запознава с двадесетте правила на криейтив отдела. Уви, усилията му остават напразни, защото му е отнето не само правото да мисли и да твори, но и това да има желания. Ще останете шокирани от това какво наказание е измислил авторът за тези, които утопично вярват, че има начин да се измъкнат от този омагьосан кръг.
Останал неразбран, Октав отхвърля бащинството като нещо ненужно в мизерния си живот, наслаждавайки се с мазохистичен цинизъм на болката, която сам си причинява и се отдава на платената любов и кокаина. Разрушително, отблъскващо, но провокативно. Само такива хора, които се самоунищожават могат да привлекат вниманието на консуматорското общество. Ако приемем пристрастяването на героя към този порок като метафора за лишения от смисъл живот, абстрахирайки се, че самият автор е имал този проблем, то лечението на Октав в психиатрична клиника може да се разгледа като опит на корпоративната реалност да не изпусне от ръцете си своите готови продукти. Дори правят компромис с морала, за който всички тръбят, но от който са лишени изцяло, и наемат за рекламно лице лека жена - една от любимките на техния продукт. Новият начин на живот го принуждава да изтъкне новите ценности и стига в една по-груба крайност, казвайки за хедонизма, че той „вече не е форма на хуманизма, а - паричен поток." 
Съвсем умишлено ще премълча какъв е финалът на книгата. Ще повдигна съвсем леко завесата, за да ви уверя, че е неочакван и напълно в стила на всичко, което ще прочетете преди да стигнете до него.
Ако трябва да бъда откровена, книгата „9.99" не ни казва нищо ново. Всички сме наясно до колко рекламата властва над света и колко опасна може да бъде тя за света около нас. Точно тук е разковничето - Фредерик Бегбеде ни доказва, че това е валидно не само за света около нас, но и за вътрешния ни свят, нашата психика. Не бързайте да свивате рамене и да казвате: „Това не се отнася за мен, аз мога да се контролирам." След като прочетете книгата ще поставите това твърдение под съмнение. Ако не публично, то пред самите себе си. Аз ви я препоръчвам, заради провокацията, а това кой в какво ще я открие е въпрос на вътрешна нагласа и ценностна система.""

""99 francs"" 2007



Филмът "99 francs""/2007/ в оригинал на френски и в превод на руски може да се види при желание на двата посочени линка

99 francs 2007 BDRip 1080p Rus



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: waterway
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2015942
Постинги: 1596
Коментари: 2110
Гласове: 12000
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031