Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2014 11:54 - Откъснато (удоволствието да четеш художествена проза)
Автор: waterway Категория: Изкуство   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 24.11.2023 12:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image


или

Когато нарисуваната картина е в унисон

"Мрачна бе тази северна земя, неразсънена още от Сътворението и затова – по-златна и причудлива, отколкото навсякъде другаде, искреше есента в рядката растителност около блатата. В Хогевен откъм гробищата прииждаше влажен мирис на смола, високите борове там олюляваха върховете си и отдалече приличаха на мълчаливи извисени воини. Бе избрал произволно това място, бе стиснал очи и се бе заклатушкал по старата кръгла земя напосоки.  Откакто бе пристигнал, не спираше да обикаля околностите, никак не му беше трудно да се впише в суровата пустота наоколо, да се разтвори в нея. Духът му някак внезапно се смири, подчини се на нещо по-голямо и могъщо от него. Да, Бог обитаваше тези пустинни северни селения, без да се крие и без да иска допълнително да бъде разкрасяван от природата. Тъмните торфени поля с унили ябълкови дръвчета из тях, посърнали и свити от хлад сутрин рано и успокоено разперили клони през деня, когато слънцето се прокрадва иззад оловните облаци, спаружените червени ябълки, останали по най-високите клони, изсивелите дървени лодки по каналите, които плават меланхолично и някак безпътно, локвите по изровените пътища, пълни със застояла мръсно-жълтеникава като пикня вода, хората дръпнати, първични, заядливи. Всичко беше, каквото трябваше да бъде, в този миг нямаше нужда от далечния прекрасен свят, който все някъде трябваше да съществува, лазурен и приповдигнато лекомислен, имаше нужда да е в унисон с настроенията на природата, почти еднакви с тези, които терзаеха собствената му душа. Друго място, плашещо щастливо, Винсент в този момент не би могъл да понесе. Когато човек е нещастен, щастието е жестоко, също както и обратното. В този момент на това място всичко беше твърде хармонично: природата линееше, местните му се присмиваха открито, слънцето не топлеше, самотата виеше в дълбините му като вълк… Да, беше повече от хармонично.

...

Побърза да се прибере в страноприемницата, където бе отседнал и която се опитваше да обживее като дом, и написа на Тео: Има мигове, в които намирам душевен покой само в увереността, че нещастието няма да пощади и мен. В интерес на истината, не просто бе дошъл в този далечен край – беше избягал със стиснати очи и това беше първото място, където ги бе отворил, защото го бяха заболели от стискане. Слепешком бе намерил най-правилното място като за начало – онова, което щеше да го научи на търпение и щеше да върне душевното му равновесие.
...

Рано една сутрин на зазоряване тръгна през степта, без да търси пътеката. Вървеше през мокрите треви и храсти право към изгрева. Светът бе забулен в мъгла и нямаше изгледи слънцето да изгрее. Не можеше без слънце. Усещаше, че полудява без слънчевата светлина. Изгрей поне още веднъж. Хайде, изгрей! Чуваш ли какво те моля?
...

Спря, вдигна ръце молитвено. Викът му събуди заспалите върхове на редките дървета: изгрей, деее!

Приличаше на вой. Катериците уплашено замятаха опашки и разлюляха клоните на двата бора отсреща. В гробището. Искам друго място, друго небе, друг изгрев, искам незалязващо слънце и слънчогледови ниви, искам щастие. Мястото ми е там, където слънчогледите гледат право в слънцето и искрят от любов, друго спасение за мен няма...
...

Наоколо беше пусто и самотно, можеше да вика с пълно гърло.

...

Защото преди да се е превърнало в минало, бъдещето със сигурност е най-щастливото време"


Из "Слънчогледи за Мария"
oт Керана Ангелова



image

Arvo PartFur Alina
Erik Satie - 3 Gymnopйdies, 6 Gnossiennes
Philip Glass: Solo Piano
Ludovico Einaudi - The Snow Prelude N. 15











Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: waterway
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2018161
Постинги: 1596
Коментари: 2110
Гласове: 12000
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930