Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 09:00 - Дежавю ( и четири пъти танго)
Автор: waterway Категория: Лични дневници   
Прочетен: 707 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 19.03.2013 07:44



От нета

Дежавю – спомен или скок в паралелна вселена

Явлението говори не за лудост, а за навлизане в Шестата културна епоха Едва ли има някой, на когото да не се е случвало да преживее поне няколко мига, които да му се сторят до болка познати. Явлението се обозначава като „дежавю“ (deja vu). Терминът се превежда като „вече видяно“ и е въведен от френския психолог Емил Буарак (1851 - 1917). Обикновено усещането идва рядко, без предизвестие и дава абсолютна увереност, че нещо вече се е случило, при това неотдавна.
Дежавю бива няколко вида, но има и свой противоложен еквивалент и той се нарича jamais vu. Например може ваш приятел по време на разговор да ви се стори съвършено непознат, но това се случва по-рядко.
Понякога дори спейки имаме чувството, че си спомняме наш стар сън или будно преживяване, или пък че едно и също нещо се повтаря многократно.
Докато човек е в това състояние, което трае кратко, той се опитва да си припомни кога точно е видял същата картина, но така и не намира отговор. Тогава на какво се дължи странното усещане – на спомен, на объркване в мозъка или на скок в бъдещето? Да не би пък да става въпрос за психическо разстройство, биха се запитали някои.


Разновидности на усещанията

В едно от най-честите си проявления състоянието се нарича deja vecu. Това означава нещо „вече преживяно“. Deja senti е „вече почувствано“. Deja visite съдържа в себе си подозрението за вече посетено място, на което иначе сме за първи път. Deja reve е нещо „вече сънувано“, а deja entendu се превежда като нещо „вече чувано“- когато сякаш можем да предвидим какво ще каже събеседникът ни в разговора. Когато пък изпаднем в ситуацията „на върха на езика ми е, но не се сещам“, ние изживяваме presque vu. Jamais vu пък е „никога невидяно“ и се характеризира с моментното неразпознаване на лица, места, ситуации, които познаваме, но в определен момент ни се струват чужди.
Esprit d`escalier (стъпаловиден разум) е чувството, когато човек си спомня нещо прекалено късно като например умна забележка след проведен разговор. В друг случай човек се явява на изпит и забравя всичко, а след края си го спомня отново.


Науката рови в мозъка за отговор

За учените е сложно да изучават подобни ефекти, защото те се отнасят предимно
към човешките усещания и чувства. За това им е по-лесно да ги обяснят с процеси в главния мозък. Но и най-малкото вмешателство там може да направи обекта сляп, глух или парализиран.
Една от официалните научни хипотези гласи, че докато дадена ситуация от настоящето се обработва в определена част от мозъка, тя неволно може да попадне в друга, която работи върху спомените и затова ни изглежда, че знаем какво ще се случи.
Според друга теория дежавю се дължи на по-бързо обработване на информацията с погледа, отколкото със съзнанието. Но и слепи хора са описвали явлението, съответно това твърдение отпада.
Други учени стигнали до заключението, че неврони в центъра за паметта в мозъка, наречен хипокампус, оформят ментална карта от нови места и преживявания, а след това ги запазват за бъдеща употреба на друго място.


Духовното обяснение
Бъдеще и минало се засичат в човека


Извън научните схващания дежавю се асоциира с нашите предчувствия, спомени, изживявания от отминали животи и със способността за ясновидство, дълбоко заложена във всеки от нас, информира Уикипедия.
Духовната наука антропософия говори за това, че земното време, което тече от миналото към бъдещето, е свързано с етерното тяло, в което е паметта ни. Над нас обаче е астралният свят, където времето върви в обратна посока – от бъдещето към миналото.
Когато сме в състояние на дежа вю, всъщност се получава прескачане от земното в астралното време. Човек сякаш изпреварва последователността на тукашните събития и започва да ги вижда от по-горния свят, където те вече са факт. Става засичане на случващото се в момента и спомена за него в разстояние на мигове. Така се получава нещо като спомен от бъдещето, защото настоящето е вече преживяно от там, където то се е реализирало. Така в дежавю човек вижда нещо, което вече става или предстои да се разгърне. Може да се каже, че за секунди наблюдателят прави скок в бъдещето.


Астралният свят се приближава към земния

Този скок от земното в астралното време е възможен благодарение на това, че от средата на 19 век е започнала да се разхлабва връзката между физическото и етерното тяло на човека, пише в книгите си антропософът Рудолф Щайнер. Тя е била хлабава и в епохата на Атлантида, когато хората са имали естествено ясновидство или отворено трето око, но после се е затегнала. Процесът на отделяне на телата едно от друго в момента е духовноисторически и се отнася до всички без изключение. При някои обаче ще става по-бързо, докато при други – по-бавно, спрямо настройката им. Човечеството постепенно ще се превърне в т. нар. колективен посветен, за да навлезе в Шестата културна епоха. Тогава астралният свят ще се е приближил максимално към земята с тенденцията да я обхване. Човекът може да спомогне този процес, като работи върху собственото си одухотворяване. В противен случай има опасност да отпадне от еволюцията.
Сегашните дежавю са само подготовка за истинското духовно зрение, което хората ще добият в бъдеще. Това обаче не означава, че тези, които практикуват навлизане в отвъдното чрез безразборни медитации или прием на определени вещества, са на прав път. Напротив, ако не го правят по християнския начин, може да полудеят.

  Времето тече по-бързо

Освен че дежавю е вече масово явление, едва ли има човек, който от десетилетия насам да не усеща, че времето сякаш тече по-бързо.
Известно е, че следващата културна епоха ще се нарича Славянска. Чела съм, че тя ще дойде след около 1500 години. Заедно с нея към нас слизал и астралният свят със своето време, което тече обратно на нашето. Науката за духа съобщава, че там пребивават душите на мъртвите. За това някои споделят, че насън починали близки им казват за събития, които ще се случат. Според езотериката, в астрала сме и когато спим. От сънищата ни, както и от разкази на хора, изпаднали в клинична смърт, става ясно, че каквото си помислим отвъд, се случва мигновено. Няма го периодът на преход между събитията, както на земята.
Затова явно и с приближаването на астралното поле към земното нещата тук започват да се случват по-бързо, което често води до нервност и агресия.
През новата Шеста славянска епоха явно всички хора ще бъдат като ясновидци, дори без да са преминали през специални школи както в древността. Но ако тяхното духовно зрение не е постигнато чрез християнско усъвършенстване, последствията ще са негативни, защото няма да съответстват на следващото еволюционно стъпало за човешкия род.




Shall We Dance? Movie Clip
http://www.youtube.com/watch?v=bibtqDxXv1o

Antonio Banderas - Take the Lead - Tango scene
http://www.youtube.com/watch?v=wBp243Ub5wA

Al Pacino - Scent of a Woman
http://www.youtube.com/watch?v=F2zTd_YwTvo

Gotan Project - Diferente
http://www.youtube.com/watch?v=DH76CZbqoqI













Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: waterway
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2018465
Постинги: 1596
Коментари: 2110
Гласове: 12000
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930