Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2012 12:17 - Нури Бей и логиката на душата
Автор: waterway Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3018 Коментари: 21 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Г Голямата болест на XX век, свързана с всичките ни беди и засягаща ни индивидуапно и социално, е "загубата на душата". Когато душата е пренебрегната, тя не си отива просто така. Тя симптоматично се проявява в мании, пристрастявания, жестокост и апатия. Изкушаваме се да изолираме тези симптоми или да се опитаме да ги отстраним един по един, но главният проблем е, че сме изгубили своята мъдрост по отношение на душата, дори интереса си към нея.  
Логиката и езикът на душата
Томас Мур и "Грижа за душата"
image

Една от основните трудности, свързана с грижата за душата, се състои в долавянето на естеството на езика на душата. Интелектът борави с доводи, логика, анализ, изследване, уравнения, за и против. Но душата използва друг вид математика и логика. Тя съдържа образи, които мислещият ум не може да разпознае изведнъж. За да освободи силата на душата, човек трябва да е наблюдателен, да е запознат със стила й. Знаците на душата са многобройни, но те обикновено са изключително недоловими. Две суфистки притчи показват колко странна може да изглежда логиката на душата за мислещия, героичен ум. В първата притча Настрадин отива при един учител по музика. - Колко струват уроците? - пита той. - Петнадесет долара за първия и по десет за всеки следващ - отговаря учителят. - Добре - казва Настрадин, - ще започна от втория урок.

Не знам дали тази история има каноничен прочит, но за мен тя описва меркуриевата хитроумност на душата, от която може да бъде извлечена много мъдрост, както и необикновена логика, която тръгва срещу естествените очаквания. Алхимиците са учили, че дейността на душата е ориз, действие срещу природата. Тази история е пример за "неестественото" възприемане на нещата от страна на душата. По някакъв начин тя прилича на притчата на Иисус, в която работниците, идващи на работа в края на деня, получават същото възнаграждение като тези, които започват работа от изгрев слънце. Душата не винаги има полза от продължителния, тежък труд или от честността. Нейните цели се постигат повече с магия, отколкото с усилия.

Това, че сте работили дълго и сте били честни, не означава, че душата ви ще получи желаните придобивки. Не е необходимо да подхождате към работата с простодушие, съгласявайки се да се трудите усилено, а после да очаквате възнаграждение за труда си. Може би трябва да сте като Настрадин, упорито да се опитвате да получите най-доброто с най-малко разходи. В терапията се случва хората да казват: "На тази работа съм от година. Вече трябваше да се е случило нещо." Друг ще си помисли: "Избрах високо платен терапевт. Би трябвало да получавам най-доброто лечение." Тази потребителска логика, базирана на честността и разума, няма нищо общо с модела на действие на душата и може би е най-неефективният начин за откриване на нейната сила.

Другата суфистка притча е по-загадъчна.
Нури Бей бил разумен и уважаван албанец, който се оженил за жена, много по-млада от него. Една вечер, когато се прибрал вкъщи по-рано от обикновено, верният му слуга дошъл при него и му казал: - Вашата съпруга, нашата господарка, се държи подозрително. Тя взе в покоите си една голяма ракла, която принадлежеше на баба ви, и която е достатъчно широка да побере мъж. Раклата трябвало да съдържа само няколко древни бродерии. Убеден съм, че сега в нея има много повече. Жена ви не позволява и на мен, най-стария ви служител, да надзърна в нея. Нури отишъл в стаята на жена си и я намерил да седи тъжно край един масивен дървен сандък.

- Ще ми покажеш ли какво има в раклата? -попитал той. - Заради подозренията на един слуга или защото ти не ми вярваш? - Няма ли да е по-лесно просто да я отворим, без да се замисляме за подтекста? - попитал Нури. - Не мисля, че е възможно. - Заключена ли е? -Да. - Къде е ключът? Тя го показала. - Уволни слугата и ще ти го дам. Слугата бил уволнен. Жената му подала ключа и се отдръпнала, очевидно разтревожена. Нури Бей мислил дълго. Накрая повикал четирима градинари от имението си. През нощта те отнесли неотворената ракла надалеч и я заровили. Случаят не бил споменат повече. Това е една пленителна и загадъчна история. Отново не знам дали тя има канонично тълкувание. За мен тя разкрива душата по типичен начин, представена от жената, като съд, изпълнен с мистерия. Възрастният мъж, желае да отвори този съд и да разгадае мистерията.

Както в легендата за урока по музика, и тук се съдържа някаква сянка - предположението, че в тази ракла може да има мъж. Дали всеки съд, притежаван от съпругата, може да съдържа човечност (или човек) сякаш е обвивката на човешката душа? Съпругата, която отново говори от името на душата, изследва фантазиите на своя съпруг по отношение на раклата. Но той, подобно на Херкулес, иска да пренебрегне "подтекста" и директно да се насочи към решението: просто да отвори сандъка. Колко често пропускаме възможността за работа с душата, като се впускаме към крайните решения, без да се спрем, за да се насладим на нюансите? Нашето общество е здраво стъпило на земята. Ние сме готови да действаме и да сложим край на напрежението, като по този начин губим шанса да опознаем своите мотиви и тайни.

От гледна точка на съпругата не е възможно раклата просто да бъде отворена, без да се обръща внимание на подтекста. Но тя притежава ключа. Юнг казва, че anima е лицето на душата. В тази притча жената е тази, която може да отвори и да затвори сандъка. Напрежението възниква от това, дали мъжът ще я принуди да го направи, или не. Необходимо ли е да излагаме на показ всичко скрито? Нуждаем ли се от разгадаване на всички загадки? Свикнали сме да чуваме за великите научни постижения - откриването на атомите, на елементарните частици и на ДНК - и затова естествено си, мислим, че загадките съществуват, за да бъдат разгадани. Алтернативата изглежда странна, но същевременно тя притежава своя собствена привлекателност: да използваме своите умения и интелигентност, за да запазваме загадките.

Това е една поучителна история, защото в края й научаваме как да се справяме с душевните проблеми. Нури Бей мисли дълго. Чрез своя размисъл той създава собствено вътрешно пространство и тогава е готов за типа действие, което е подходящо за душата. Той извиква градинарите - тук Юнг би разглеждал числото четири като символ на завършеност. През нощта те отнасят раклата далеч, заравят я и никога повече не става дума за нея. Ние си мислим, че силата идва от разбирането и разбулването. Но от историята за Едип би трябвало да знаем, че така не може да се стигне твърде далеч. Едип разрешава загадката на Сфинкса, но бива заслепен и едва по-късно бавно започва да оценява мистериите, които са извън обхвата на разума.

От гледна точка на душата е също толкова важно, може би дори по-важно, да поставяме под съмнение необходимостта от задоволяване на любопитството и подозренията, да позволяваме на някои неща да остават далечни и погребани, да вярваме на нашия духовен партньор или на сродната душа за нещата, които не трябва да бъдат изнасяни на дневна светлина. Веднъж един мъж ми разказа за жената, в която беше влюбен. Те се скарали и в гнева си той й изпратил прибързано, необмислено писмо. Още преди да пристигне писмото, той й телефонирал и я помолил да не го чете. По-късно тя му разказала, че писмото пристигнало и тя незабавно го скъсала на парчета.

Почувствала огромно любопитство, докато гледала почерка му върху разкъсаната и смачкана хартия в кошчето за боклук. Признала, че се изкушавала, но не го прочела. Мъжът каза, че в този момент почувствал, че между тях съществува неразрушима връзка. Връзката им се заздравила от нейния жест. Когато той ми разказа историята, сетих се за Нури Бей и за специалния урок за силата на душата, който той получил в момент на размисъл, когато било решено раклата да остане затворена. Тези притчи показват, че не винаги силата се изразява чрез действието. Нури Бей можел лесно да принуди жена си да му разкрие своите тайни, но уважавайки правото и на личен живот, той запазил своята сила. Най-общо казано, ние запазваме силата си, когато защитаваме силата на околните.
image


Fariborz Lachini - Words To Say







Гласувай:
11



1. dolce - интересна
14.12.2012 12:50
интересна в съжденията си както винаги :)
цитирай
2. waterway - Dolce,
14.12.2012 13:02
благодаря за коментара Ви. Така разбрах, че наистина съм ги отворила :-), защото напоследък видимостта в блог.бг. е повече от интересна :)))

А колкото до написаното по-горе - то е само копи/пейст - мой патент :)) и е много истинно според мен. Затова е тук.
Фино нещо е душата, да.

Приятен ден, Долче! И още веднъж благодаря!
цитирай
3. анонимен - И аз бих желал да не се занимавам с ...
14.12.2012 14:45
И аз бих желал да не се занимавам с подтекста, а направо да прочета оригинала.
Освен това в моя материалистичен сват няма души, само съвест, съзнание, ум, разсъдък, морал и др. подобни.
цитирай
4. waterway - 3. kushel - И аз бих желал да не се занимавам с ...
14.12.2012 15:20
kushel написа:
И аз бих желал да не се занимавам с подтекста, а направо да прочета оригинала.
Освен това в моя материалистичен сват няма души, само съвест, съзнание, ум, разсъдък, морал и др. подобни.



Кушел! Здрасти!
/с Бен ли сте? :-))/

Ясно! Обаче онова дето си го изброил си е баш нематериалистично :) и си е функция на душата. За справка - и на мен си ми е приоритет!
А пък колкото до оригинала - не всичко, което си мислим, че е оригинал, е всъщност така. Понякога е само огледално отражение - може да е наше, може да е чуждо.

ПП. Бен съгласен ли е? Или е наказан в килера? ;-)
/Питам, защото държа на вътрешната хармония/
цитирай
5. bgwoman - Интересно,
14.12.2012 16:10
поучително и запомнящо се!!
Душата !!!
За нея трябват специални грижи и внимание, но все не сме подготвени за тях или ги оставяме на заден план!
цитирай
6. waterway - 5. bgwoman - Интересно,
14.12.2012 16:28
bgwoman написа:
поучително и запомнящо се!!
Душата !!!
За нея трябват специални грижи и внимание, но все не сме подготвени за тях или ги оставяме на заден план!


Здравейте, Bgwoman! :)
Какво да Ви кажа...Който не е готов, ще го приготвят :-))
Рано или късно всичко си идва на мястото...в Хаоса...

Приятен ден пожелавам! И благодаря за отзива!

цитирай
7. mt46 - Навярно е така,
14.12.2012 17:13
заради бума от технологии и материални ценности... Масата винаги залита по модното, комерсиалното...
цитирай
8. waterway - 7. mt46 - Навярно е така,
14.12.2012 17:53
mt46 написа:
заради бума от технологии и материални ценности... Масата винаги залита по модното, комерсиалното...


Винаги има причина...и оправдание, Мт46. Винаги има някакъв отговор на ''Защо?''

ПП. Няма 'маса' според мен. Има събрани около различни маси...Няма лошо. Стига да не пречат никому. Но пък от друга страна - може да ти се случи само това, което позволиш да ти се случи, нали?

Поздрави!
цитирай
9. djani - Телата се сменят, но духът не ще избегне новия свят...
14.12.2012 18:24
Защо жените по-често се пробуждат за Тънкия Свят? Защото сърцето им е много по-изтънчено, а това улеснява приемането на трансценденталното.
цитирай
10. анонимен - И аз бих желал да не се занимавам с ...
14.12.2012 18:26
waterway написа:
kushel написа:
И аз бих желал да не се занимавам с подтекста, а направо да прочета оригинала.
Освен това в моя материалистичен сват няма души, само съвест, съзнание, ум, разсъдък, морал и др. подобни.


Бен е арогантен материалист. Само му спомени за души и задгробни животи и ще те напъха ... някъде. :)

Кушел! Здрасти!
/с Бен ли сте? :-))/

Ясно! Обаче онова дето си го изброил си е баш нематериалистично :) и си е функция на душата. За справка - и на мен си ми е приоритет!
А пък колкото до оригинала - не всичко, което си мислим, че е оригинал, е всъщност така. Понякога е само огледално отражение - може да е наше, може да е чуждо.

ПП. Бен съгласен ли е? Или е наказан в килера? ;-)
/Питам, защото държа на вътрешната хармония/

цитирай
11. waterway - 9. djani - Телата се сменят, но духът не ще избегне новия свят...
14.12.2012 18:48
djani написа:
Защо жените по-често се пробуждат за Тънкия Свят? Защото сърцето им е много по-изтънчено, а това улеснява приемането на трансценденталното.


Джани, душата е андрогИнна, т.е. няма пол. Духът пък още повече ( ако има накъде повече). Два пъти в живота си имах щастието да срещна мъже с финеса на Тънкия свят, развит до степен 'четене на мислите ми'. Нямаш си идея колко е хубаво усещането. Топлината на сърцето няма аналог в материалния свят...Няма за съжаление.

Поздрави, Джани!
цитирай
12. waterway - 10. kushel - И аз бих желал да не се занимавам с ...
14.12.2012 18:54
kushel написа:
waterway написа:
kushel написа:
И аз бих желал да не се занимавам с подтекста, а направо да прочета оригинала.
Освен това в моя материалистичен сват няма души, само съвест, съзнание, ум, разсъдък, морал и др. подобни.


Бен е арогантен материалист. Само му спомени за души и задгробни животи и ще те напъха ... някъде. :)

Кушел! Здрасти!
/с Бен ли сте? :-))/

Ясно! Обаче онова дето си го изброил си е баш нематериалистично :) и си е функция на душата. За справка - и на мен си ми е приоритет!
А пък колкото до оригинала - не всичко, което си мислим, че е оригинал, е всъщност така. Понякога е само огледално отражение - може да е наше, може да е чуждо.

ПП. Бен съгласен ли е? Или е наказан в килера? ;-)
/Питам, защото държа на вътрешната хармония/



Кушел! Бен така ти е свил сърмите ;))), че си скрил в цитата ей това:
''Бен е арогантен материалист. Само му спомени за души и задгробни животи и ще те напъха ... някъде. :)''

така, че едва го намерих ;)))
( чудя се кой е в килера?!)

Бен пред мен не преде сам! Предем заедно :). Ние се споразумяваме. Е, има чат-пат спявки :))), ама пазим баланса...някак си. Няма да се бием, я! То и без друго резултатът е ясен :-)

Благодаря и на двама ви, Кушел! :-)
цитирай
13. анонимен - Ха ха. :)
14.12.2012 20:16
Ха ха. :)
цитирай
14. barrybarovec - Всъщност решението на този Нури е ...
15.12.2012 05:41
Всъщност решението на този Нури е продиктувано от разума и логиката и в никакъв случай от емоции или чувства. Имам предвид, че той иска да запази честта и достойнството на жена си, както и собствената си чест и достойнство, но решението му не е импулсивно и не се определя от чувства, а от разума и логиката. С други думи интелекта надделява над чувствата и това е определящо :)

Изобщо вземането на някакво решение под влияние на силни емоции (били те добри или лоши) е нещо лошо и хората често съжаляват за това (впоследствие). Май притчата за Нури е точно за това :)

п.п. Само да добавя, че когато хората попаднат в екстремни ситуации (например живота им е застрашен по някакъв начин), те почти винаги действат импулсивно, под влияние на емоциите.
цитирай
15. waterway - 13. kushel - Ха ха. :)
15.12.2012 07:28
kushel написа:
Ха ха. :)


Ха, добро утро, Кушел_Бен! :)
Пак в люцерната, а? :-)
цитирай
16. waterway - 14. barrybarovec - Всъщност решението на този Нури е ...
15.12.2012 07:45
barrybarovec написа:
Всъщност решението на този Нури е продиктувано от разума и логиката и в никакъв случай от емоции или чувства. Имам предвид, че той иска да запази честта и достойнството на жена си, както и собствената си чест и достойнство, но решението му не е импулсивно и не се определя от чувства, а от разума и логиката. С други думи интелекта надделява над чувствата и това е определящо :)

Изобщо вземането на някакво решение под влияние на силни емоции (били те добри или лоши) е нещо лошо и хората често съжаляват за това (впоследствие). Май притчата за Нури е точно за това :)

п.п. Само да добавя, че когато хората попаднат в екстремни ситуации (например живота им е застрашен по някакъв начин), те почти винаги действат импулсивно, под влияние на емоциите.


Здравейте, Barrybarovec! :)
/ с този тежък ник не може на 'ти' :-)/

1/ Нури и решението му...
Само той си знае защо е постъпил така, мисля. При развитието на душите няма правила. Кой на какъвто етап е...
/ а какво е последвало в годините според решението му никой никъде не е казал/

2/ Разум /интелект, логика/ и чувства...
Щъкането (простете думата за онагледяване, моля) между разума и сърцето е процес, определящ ни като човеци според мен. Има ситуации, в които трябва да надделее едното, а в други - другото. А кое ще стане - Божа работа (сиреч душевна пак). И до какво ще доведе - пак Бог само знае...и душата навярно.
По-важното е 'Защо?'. Според мен, разбира се.

А кое е добро и кое лошо, е казано много преди ние с Вас тук да си говорим и търсим правилната посока, мисля.

пп. Импулсът е адреналин. Понякога има нужда и от него, нали? :-) Зависи от дозата му. И да не вреди никому, разбира се.
-----------
Благодаря Ви за мнението, колега!
Приятен ден пожелавам!
цитирай
17. barrybarovec - Здравейте, Barrybarovec! :) / ...
15.12.2012 19:28
waterway написа:

Здравейте, Barrybarovec! :)
/ с този тежък ник не може на 'ти' :-)/

1/ Нури и решението му...
Само той си знае защо е постъпил така, мисля. При развитието на душите няма правила. Кой на какъвто етап е...
/ а какво е последвало в годините според решението му никой никъде не е казал/

2/ Разум /интелект, логика/ и чувства...
Щъкането (простете думата за онагледяване, моля) между разума и сърцето е процес, определящ ни като човеци според мен. Има ситуации, в които трябва да надделее едното, а в други - другото. А кое ще стане - Божа работа (сиреч душевна пак). И до какво ще доведе - пак Бог само знае...и душата навярно.
По-важното е 'Защо?'. Според мен, разбира се.

А кое е добро и кое лошо, е казано много преди ние с Вас тук да си говорим и търсим правилната посока, мисля.

пп. Импулсът е адреналин. Понякога има нужда и от него, нали? :-) Зависи от дозата му. И да не вреди никому, разбира се.
-----------
Благодаря Ви за мнението, колега!
Приятен ден пожелавам!


Нито съм Бари, още по-малко пък баровец. Просто ник :)

Сега разбирам какво имате предвид. Човек с по-нисък морал (или по-малко развита душа, ако използвам вашата терминология) би постъпил по друг начин. И въпреки това Нури използва своя интелект при вземане на решението, като в същото време се съобразява със своите морални ценности. Така по-добре ли е? :)

А Настрадин е просто един селски тарикат, според мен :)

Вашият постинг ми се стори интересен, но в същото време малко не-логичен (поне за мен), затова си позволих да коментирам. Просто аз така ги виждам нещата.

Приятен уикенд!
цитирай
18. waterway - 17. barrybarovec - Здравейте, Barrybarovec! :) / ...
15.12.2012 20:55
barrybarovec написа:
waterway написа:

Здравейте, Barrybarovec! :)
/ с този тежък ник не може на 'ти' :-)/

1/ Нури и решението му...
Само той си знае защо е постъпил така, мисля. При развитието на душите няма правила. Кой на какъвто етап е...
/ а какво е последвало в годините според решението му никой никъде не е казал/

2/ Разум /интелект, логика/ и чувства...
Щъкането (простете думата за онагледяване, моля) между разума и сърцето е процес, определящ ни като човеци според мен. Има ситуации, в които трябва да надделее едното, а в други - другото. А кое ще стане - Божа работа (сиреч душевна пак). И до какво ще доведе - пак Бог само знае...и душата навярно.
По-важното е 'Защо?'. Според мен, разбира се.

А кое е добро и кое лошо, е казано много преди ние с Вас тук да си говорим и търсим правилната посока, мисля.

пп. Импулсът е адреналин. Понякога има нужда и от него, нали? :-) Зависи от дозата му. И да не вреди никому, разбира се.
-----------
Благодаря Ви за мнението, колега!
Приятен ден пожелавам!


Нито съм Бари, още по-малко пък баровец. Просто ник :)

Сега разбирам какво имате предвид. Човек с по-нисък морал (или по-малко развита душа, ако използвам вашата терминология) би постъпил по друг начин. И въпреки това Нури използва своя интелект при вземане на решението, като в същото време се съобразява със своите морални ценности. Така по-добре ли е? :)

А Настрадин е просто един селски тарикат, според мен :)

Вашият постинг ми се стори интересен, но в същото време малко не-логичен (поне за мен), затова си позволих да коментирам. Просто аз така ги виждам нещата.

Приятен уикенд!


Не знам как би постъпил човек с по-нисък морал, Бари / част от ника за по-кратичко :)/. И за да съм искрена - аз някога не постъпих като него в някакъв смисъл. Не знам сега как бих постъпила, но определено ще си помисля преди каквото и да е, знаейки последствията. Така че нещата не са МИ еднозначни, както ни казва притчата. За другите, които я четат, не знам как е.
/следва/
цитирай
19. waterway - продължение към Бари :)
15.12.2012 21:00
А когато изпуснеш първия урок, може и никога да не наваксаш :)), а може и да задминеш останалите. Зависи от усърдието. Според мен.
( ако говорим в директен смисъл - парите........ох, това да го прескочим :))), защото - да, в този смисъл - той Е тарикат ;)

Колкото до 'моя' постинг :-) - той е само копи/пейст. Коментарите като различни гледни точки го правят логичен или не съвсем.

Приятен уикенд и на Вас!
цитирай
20. barrybarovec - Струва ми се, че двата примера не са ...
18.12.2012 06:09
Струва ми се, че двата примера не са много подходящи. Но съм съгласен с идеята, че живеем във все по-бездуховно време.

Повече няма да ви досаждам :)
цитирай
21. waterway - 20. barrybarovec - Струва ми се, че двата примера не са ...
18.12.2012 07:36
barrybarovec написа:
Струва ми се, че двата примера не са много подходящи. Но съм съгласен с идеята, че живеем във все по-бездуховно време.

Повече няма да ви досаждам :)


Добро утро, Бари :)

Двата примера не са подходящи? Кои 2 от всичките :) Може би виждаме връзката в различни 2 примера, Бари? А може би не я виждаме?
Както и да е...

''Повече няма да ви досаждам :)'' - Не ми досаждате. Но Ваша да е волята.

Приятно блогуване, Barrybarovec :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: waterway
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2015626
Постинги: 1596
Коментари: 2110
Гласове: 12000
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031