Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2015 17:27 - Илюзорно в мрежата /хамелеонът и тролът/ :)
Автор: waterway Категория: Музика   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.05.2015 18:20



N.B. Интересно е да наблюдаваш от разстояние неща,
които иначе не понасяш органически :).
Нещо като да си на кино е.
*Познанието е сила. 


1/

Ако хамелеонът е хроматофорен под кожата :)*,
дали е сингулярен
:)** в душата?

*Хамелеоните имат специализирани клетки под прозрачната си кожа наречени хроматофори.

**Сингулярност: Състояние на уеднаквяване на определени характеристики на изследвания обект до степен, в която характерът на обекта коренно се променя.






_______________

2/

image Една популярна сентенция за българските интернет форуми гласи, че когато попиташ нещо в тях, всички участници ще ти отговорят колко си глупав, че не знаеш. Това явление обаче се среща и в много чуждестранни форуми и си има своето неофициално име: интернет тролщина. Специално проучване показва, че интернет троловете всъщност са доста специфичен тип хора, които носят някои недотам позитивни черти.

Но преди това нека да направим и едно бързо уточнение. Интернет тролът няма нищо общо с платения коментатор. През последните дни у нас се създаде впечатление, че всеки, който публикува хапливи негативни коментари в интернет, е платен. Разликата е, че платеният коментатор може да публикува и положителни неща и задължително следва определена цел. В класическото си определение обаче интернет тролът цели единствено подстрекаване на спор за личното си удоволствие. По поведение тролът и платеният коментатор често си приличат, но за първия няма работно време, нито рамки и граници, които не трябва да се пресичат.

Ти пък какво знаеш

Проучване на университета в Манитоба за пръв път свързва интернет троловете с конкретни характерни особености на човешкото поведение. Нито една от тях обаче не включва стремеж към забогатяване/парични облаги. Истинският интернет трол всъщност се оказва не особено приятен човек в ежедневието или пък използва мрежата да излива натрупаните си негативни емоции чрез дневна доза клавиатурна агресия. Според учените троловете показват няколко характерни особености. Сред тях са т.нар. макиавелизъм, или желание за манипулация над другите. Истинският трол показва още качества на нарцисист, доза психопатия (липса на съжаление или съчувствие) и дори садизъм от гледна точка на изпитването на удоволствие от страданието на другите и желание за неговото предизвикване.

Често обаче самите тролове не осъзнават, че са такива. Едва 5.6% от анкетираните например са отговорили в прав текст, че изпитват удоволствие от "троленето" в интернет сайтовете. 41.3% от участниците пък предпочитат изобщо да не коментират и да не взимат каквото и да е участие в дискусиите, макар че ги прочитат. Така, както винаги се е знаело, троловете са малка, но много гласовита група.

В опит да установят защо троленето привлича толкова специфични хора учените са провели проучването неколкократно, както и са използвали данни от други разработки. Оказва се, че връзката между садизма и хапливите коментари в интернет е най-пряка и силна. "Троловете и садистите изпитват удоволствие от дискомфорта на другите. Садистите искат да се забавляват... интернет е тяхната игрална площадка", коментират учените.


оттук




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: waterway
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2018208
Постинги: 1596
Коментари: 2110
Гласове: 12000
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930