Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2014 09:48 - Може ли творящите фентъзи в излишък да сменят терена на фантазиите си?
Автор: waterway Категория: Регионални   
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове:
6




Може ли творящите фентъзи в излишък
(щом искат да усвояват някакви пари!)
да сменят терена на фантазиите си,


Софиянци предложиха пешеходни и велоалеи в коритото на Марица!

 23.06.2014
  image © Plovdiv24.bg След анализ на различни изследвания за река Марица, както и на база нови такива, експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) предлагат да бъдат изградени велоалеи и пешеходни алеи в коритото на реката. Това стана ясно при представянето на изследванията на специалистите, предаде репортер на Plovdiv24.bg.
Те са заснели коритото на реката в землището на Пловдив, изследвали са химичните и биологични качества на водата, човешкото влияние върху нея, характериститиките на оттока на водата и още куп други показатели.
Изводите, до които са стигнали, са, че по коритото има доста проблемни зони, че има опасност от преливане в района на остров Адата, че има нужда от реконструкция на огради и парапети на коритото на реката.
Препоръките им са да се изградят дънни прагове, да се направи водно огледало при Адата, да се направят пешеходна и велоалеи в самото корито на реката. Основно обаче препоръчаха минимални технически решение на проблемите, за да не се наруши естественият вид и течение на реката.
Кметът Иван Тотев припомни, че работата по изследването е стартирала миналата година. Сега на база изготвения анализ ще бъде проведен обществен дебат и едва след него ще се пристъпи към изготвянето на технически проект как да се социализира река Марица в градската среда. 
По думите му този дебат ще продължи, колкото е нужно, за да има консенсус между общественици и граждани. Ако е необходимо и няколко месеца. След постигането на този консенсус ще се пристъпи към техническата част на проекта.
Read more:
http://news.plovdiv24.bg/500421.html#ixzz35SnZ0qO0

поне защото

през 2005-та година

1/ image   Река Марица преля в Пловдив 6.8.2005 г. 

 

Река Марица преля в Пловдив в района на магазин “BILLA” , както и в района на Гребната база до  железния жп мост. Мостът над реката по булевард "Васил Априлов" е затворен. Полицаите отклоняват всички коли към другите мостове поради съображения за сигурност.

 

Двата булеварда от двете страни на Марица също са затворени. Областният управител на града призова пловдивчани да избягват районите край реката. От полицията предупреждават, че всички които живеят в кварталите около река Марица трябва да се да се готвят за евакуация.

Нивото на Марица в Пловдив е на 30 см от критичната точка, съобщи кметът Иван Чомаков Пловдив. След вчерашното изпускане на язовир "Тополница" и поройните дъждове от изминалата нощ, реката вече е на предела си.


2/

image © image















Бившата Окръжна болница е наводнена. Водата вече е заляла първия етаж на здравното заведение. Там положението е най-тежко. Всички спешни случаи се поемат от МБАЛ"Свети Георги". Кметът доктор Иван Чомаков свика кризисния щаб на спешно заседание, за да се обсъди какви мерки още да бъдат взети за справяне с тежката ситуация.

  3/

9 511 607 лева необходими за възстановяването на Пловдив 12.08.2005


9 милиона 511 хиляди 607 лева са нанесените от поройните дъждове и наводненията щети в Пловдив, съобщи кметът д-р Иван Чомаков. Той поясни, че това са пораженията само върху сгради и съоръжения - общинска собственост. За още 2 милиона лева са нанесените щети в Многопрофилна болница Пловдив, която бе залята от Марица. Чрез

Областната управа кметът внася предожениe до държавните институции за финансиране на три проекта. 5 милиона и 400 хиляди лева са необходими за изграждане на естакада по пътя Пловдив - Асеновград, 11 милиона и 300 хиляди се искат за почистване на коритото на река Марица и още 7 милиона и 600 хиляди лева за укрепване, корекция и

заздравяване на подпорните стени и дигите на Марица. Според кмета Иван Чомаков, за да се предотвратят бъдещи заливания на Пловдив от реката, трябва да се изградят нови защитни съоръжения. По изчисления на общината за изграждане на нови защитни стени и диги по Марица трябват близо 4 милиона и половина лева, а за нови дънни прагове - 4

милиона 180 хиляди лева. "Говорих с министър Филиз Хюсменова още в понеделник, но не можехме да внесем искането за държавно финансиране, преди да знаем точния размер на щетите." Така д-р Чомаков отговори на въпрос защо едва днес кандидатства за средства пред правителството. Информацията е на радио Пловдив
   
видео Река Марица - 06.08. 2005 - 17.00 Часа http://www.vbox7.com/play:5687085d
 
  ПП. Един от коментарите под най-горната статия:

Реализирането на подобен проект става по следния начин до колкото знам (не съм специалист): 1. Коритото на реката се изкопава в дълбочина, за да може там да продължи да тече водата и да побере по-голям обем примерно при дъждове или наводнения. 2. Изкопаното корито се изолира със специална хидроизолация, за да може водата да не се просмуче. 3. За такъв проект може да се кандидатства по програма "Джесика", така че е финансирането и изграждането да бъдат поети в много голяма част от ЕС.

Read more:
http://news.plovdiv24.bg/500421.html#ixzz35U0pX9zW

пп. Истината за деретата потопили кв.Аспарухово






Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: waterway
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2022045
Постинги: 1596
Коментари: 2110
Гласове: 12000
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930