Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2014 08:42 - *Waldeck - Memories
Автор: waterway Категория: Регионални   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 13.08.2014 09:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg





10-те най-големи лъжи в историята


Животът изобилства от лъжи, които се изричат всекидневно по света –
като мъжкия кошмар “Боли ме главата”
или класическото и прозрачно “Отивам в командировка”.
Лъжат обикновени мошеници, звезди, крадци и дори президенти. Някои от лъжите обаче са оставили своя отпечатък в историята.

10. Ядрени оръжия в Ирак

Армията на САЩ нахлу в Ирак през март 2003 г. с един претекст – в Ирак има ядрени оръжия и Саддам Хюсеин ще ги използва. Войната започва на 20 март 2003, когато САЩ и Великобритания атакуват Ирак по въздух, суша и море. Войната е силно критикувана от редица държави по света поради липсата на нужната декларация от страна на Съвета за сигурност на ООН, която да узакони инвазията. Самата война продължава почти 1 месец и успява да постигне една от двете си основни цели — сваляне на режима на Саддам Хюсеин. Няма обаче запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане. Те всъщност са отшли заради петрола.

Саддам Хюсеин е екзекутиран на 30 декември 2006 г., но самоубийствените атентати в Ирак са ежедневие. От тях са загинали над 800  000 иракчани.

9. Троянският кон

Историята е добре известна. Гръцките войски обсаждат Троя в продължение на 10 години и героят Одисей измисля начин, чрез който да превземат града. Епей изградил огромен дървен кух кон и в него се скриват гръцките войници, водени от Одисей. Останалата част от гръцката войска привидно си заминава, но всъщност се крие зад Тенедос. Троянците приемат, че

конят е дар

за примирие

Докато троянците празнуват вдигането на обсадата, древногръцките войници излизат от коня, отварят портите на града и така останалата част от войската навлиза в града. Те убиват всички мъже, а жените вземат за робини.

 

8. Тайтъс Оутс и заговорът

за убийството на Чарлз II

През 1678 г. Тайтъс Оутс съчинява, а след това се преструва, че разкрива заговор, в който йезуити планирали да убият крал Чарлз II. Идеята била, че те искали да сложат на мястото му неговия католически брат Джеймс. Резултатът бил три години паника, която подхранвала антикатолическите движения, а 35 души били екзекутирани.

След смъртта на Чарлз през 1685 г. на трона седнал Джеймс, който изправил Оутс пред правосъдието. Измамникът бил осъден и хвърлен в затвора. Там обаче прекарал само няколко години до началото на Славната революция в Англия. Той бил освободен и дори получил пенсия.

7. Схемата Понци

Класическият номер е кръстен на небезизвестния Чарлз Понци, който действал в началото на ХХ век. Измамникът обещава на инвеститорите голяма възвръщаемост, но вместо наистина да инвестира парите им, той ги взема за себе си и използва част от парите на новите инвеститори, за да плати на старите. Схемата действа, докато има нови “инвеститори”. Обикновено Понци схемите се сриват бързо, защото е нужно постоянно да се намират нови инвеститори.

6. Ана Андерсън, наричана

още руската принцеса

Анастасия

В разгара на руската революция царското семейство било пречка за болшевиките. През 1918 г. те изклали цялото семейство Романови – цар Николай II, неговата съпруга, син и четирите му дъщери. По този начин искали да са сигурни, че няма да има законен наследник, който след време да се обърне към обществото за подкрепа.

Скоро започнали да се носят слухове, че не всички от семейството са били убити. От всички претендиращи да са от кралското семейство Ана Андерсън е най-известният случай. През 1920 г. Андерсън е приета в болница след опит за самоубийство и казала, че е принцеса Анастасия – най-малката дъщеря. Макар някои от близките до семейството да вярват на Андерсън, повечето я смятат за измамница. Години наред се носят слухове, че Анастасия е избягала и се е скрила в България. Чак през 2007 г. са открити останалите две тела и ДНК тест потвърждава, че едното е именно на Анастасия.

5. Примитивният човек

Скелетът на примитивен човек, открит през 1912 г. в Пилтдаун, Англия, вероятно е най-голямата научна измама в историята. Формата на черепа му била различна от досега откритите и двамата, които популяризирали находката, Чарлз Доусън и Артър Удуард бързо обявили, че това е “липсващата връзка” между маймуната и човека. Из научните среди се поражда съмнение и няколко палеонтолози и антрополози обявяват находката за фалшива. Смятана е за важно историческо откритие до 1953 г., когато екип от учени доказва, че е фалшификат от кости на човек, орангутан и шимпанзе и зъби, състарени с киселина.

4. Аферата “Уотъргейт

През 1972 г. американският президент Ричард Никсън се забърква в мрежа от лъжи, които оказват пагубен ефект върху цялата страна и водят до импийчмънта му.

Лятото преди Ричард Никсън да получи втори президентски мандат, петима мъже са заловени да

проникват в

щабквартирата

на демократите

в хотел “Уотъргейт”. Те са поставили подслушвателни устройства на телефоните след инструкции от правителствени агенти. Остава въпросът дали Никсън е бил наясно с цялата работа, или самият той е наредил операцията.

В отговор на обвиненията срещу него Никсън отрича да е знаел и обявява “Не съм мошеник”. От запис, направен в Белия дом, обаче става ясно, че той очевидно е знаел повече, отколкото е твърдял. Правната комисия на Конгреса започва импийчмънт, но Никсън се предава и напуска поста си като президент на САЩ. Скандалът оставя траен белег върху американската политика и помага на Джими Картър, който сяда на президентския стол няколко години по-късно.

Историята е разкрита от журналистите на в. “Вашингтон пост” Карл Бърнстийн и Боб Уудуърд. Двамата получават “Пулицър” за материалите си. Те дълги години крият самоличността на източника си Дълбокото гърло. Зам.-шефът на ФБР през 1972 г. Марк Фелт се разкрива сам на 30 май 2005 г. Тогава е на 94 години, а Никсън е мъртъв от 11.

3. Виктор Лустиг продава

Айфеловата кула за старо

желязо. Два пъти

Легендарният измамник Виктор Лустиг си печели славата, като продава Айфеловата кула за старо желязо. Той прочита във френски вестник, чеградските власти изпитват сериозни затруднения в опитите си да поддържат кулата. Лустиг си изготвя фалшиви документи на зам.-министър на пощите и далекосъобщенията, след което изпраща официални покани на 6-има търговци на скрап за обсъждането на примамлива бизнес сделка. Измамникът посрещнал бизнесмените в скъп хотел, където им споделил, че заради неоправдано високите разходи по Айфеловата кула правителството решило да я разглоби и да я продаде на закрит търг. За да не се предизвика възмущението на обществеността, която много харесвала кулата, Лустиг помолил търговците за дискретност. След като продал правото да разглоби кулата на един от тях, Лустиг успял да избяга с куфар пари във Виена. За да запази достойнството си, измаменият Андре Поасон не съобщил в полицията.

Лустиг повтаря схемата, но е разкрит от съпругата на жертвата си. Той обаче успява да избяга от полицията с парите!

2. Бил Клинтън за

Моника Люински: Не съм

правил секс с тази жена

През януари 1998 г. журналистът Мат Дръдж разкрива сензационна история – президентът на САЩ Бил Клинтън е имал афера със стажантката от Белия дом Моника Люински.

Той отрича със знаменитите думи I did not have sex with that woman – Не съм правил секс с тази жена!

Дръдж се натъкнал на Линда Трип, бивша секретарка от Белия дом и приятелка на Люински. Тя имала записи на телефонни разговори, в които приятелката ѝ говори за връзката си с Клинтън. На бял свят е извадена снимка на Моника с прочутата днес барета и Бил Клинтън до нея.

Първноначално Люински и Клинтън отричат да са имали афера, но впоследствие Моника признава, като осигурява и доказателство – прочутата синя  рокля с петна от  семенна течност  на Бил Клинтън  по нея. Следва признание и от Бил Клинтън, но и двамата говорят само за орална любов. Републиканците се възползват от ситуацията и искат импийчмънт, но той е неуспешен и

Клинтън изкарва

целия си мандат

През цялото време на скандала Хилари Клинтън подкрепя съпруга си.

Въпреки скандала Клинтън запазва висок рейтинг сред американското общество, а Сенатът го освобождава от обвиненията, тъй като оралният секс не можел да се класифицира като сексуален акт заради нетрадиционния начин на проникване.

1. Кърт Кобейн: Заклевам се,

че нямам пушка

And I swear that I don’t have a gun, No, I don’t have a gun - И заклевам се, че нямам пушка, Не, нямам пушка, изпя вокалистът на “Нирвана” Кърт Кобейн в легендарното парче на групата Come As You Are. Текстът на песента от 1992 г. също е писан от фронтмена на сиатълската гръндж банда.

Само 2 г. по-късно Кобейн показа на целия свят, че всъщност има пушка, като я използва, за да си пръсне черепа и да препарира гръндж чудовището. По това време “Нирвана” е най-популярната група в света. Това обаче не се харесвало на Кобейн, който въобще не искал да бъде известен.

Кобейн е открит на 9 април 1994 г. във вилата си, където се самоубива. Къщата е заключена отвътре, а Кобейн бил приел такава доза хероин, че трябвало да умре от нея. Оттам се пораждат и слуховете, че съпругата му – Къртни Лав, е истинският убиец. Други теории включват убийството му от американското правителство, на което Кърт е краен противник.

Къртни Лав има желязно алиби, а Кобейн оставя и предсмъртно писмо на жена си и дъщеря си. Легендарният фронтмен предпочита “да изгори, вместо да избледнее”.

Сиатълската гръндж легенда Кърт Кобейн излъга целия свят, че няма пушка, а после ясно показа, че това съвсем не е така.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237641

_________________________________


 

Постинги този месец: 13

Гласове този месец: 13

image
 август 13 :-))



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: waterway
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2018371
Постинги: 1596
Коментари: 2110
Гласове: 12000
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930