Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2014 06:38 - За пропусналите събитието и останалите без столче - утешителна много дълга софра :-)
Автор: waterway Категория: Регионални   
Прочетен: 727 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 14.09.2014 06:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Днес сме се събрали тук, за да се поздравим с нещо,
което е толкова голямо,
че съм сигурен,
че всеки от нас не може да си го представи."
  Какви убийствено прозорливи слова на кмета! :)))
Направо ме  вдъхновиха за копи/пейст репортаж
:-)

______________________________________________________

Пловдив празнува ЗАЕДНО титлата
"Европейска столица на културата 2019"

В началото
  image © Plovdiv24.bg image виж галерията Десетки хиляди пловдивчани се включиха в празненствата по случай титлата "Европейска столица на културата 2019", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Мотото на кампанията за канидатурата ни за културна столица бе именно "ЗАЕДНО", а днес пловдивчани показаха съпричастност към тази кауза.

Още в ранни зори приготовленията за празника стартираха с разпъване на огромната 500-метрова маса оп протежението на Главната. В 11:00 започнаха реално празненствата с изпълнения на различни танцови и певчески състави, на сцената пред общината.

Точно в 13:00, на импровизирана сцена до Римския стадион, кметът
Иван Тотев вдигна наздравица и даде официален старт на празненствата.

"Днес сме се събрали тук, за да се поздравим с нещо, което е толкова голямо, че съм сигурен, че всеки от нас не може да си го представи.

Малко са моменти, които остават в историята на един град, за които се говори с десетилетия, ние съвременниците на Пловдив сме щастливци, че живеем в такъв момент.

До днес Пловдив бе кандидат за европейска столица на културата, а от днес Пловдив е българската столица в Европа. Нека вдигнем тост за това! Наздраве!", поздрави събралите се пловдивчани кметът. Пълното слово на градоначалника, можете да чуете във видеото по-долу.

Словото бе последвано от изпълнение на "Наздравица" от операта "Травиата" от Хора на Държавна опера Пловдив.

Хиляди пловдивчани седнаха на 500-метровата маса и си казаха наздраве по случай празника. Вино бе раздавано безплатно на няколко пункта по протежението на цялата Главна.

 
Видео! :)


Read more:
http://news.plovdiv24.bg/514249.html#ixzz3DFqJvYe9

___________________________________________________________

По средата
 

""През последните 15 години ние изградихме нашата Вавилонска кула, като всеки от нас носеше своята тухла и днес гледаме, че тя е здрава.""

Благодаря на всичките градове, които бяха наши конкуренти и които си остават наши партньори.  С тези думи кметът на Пловдив Иван Тотев се обърна преди няколко минути към множеството на Главната, за да отбележи титлата „Европейска столица на културата”. Пред Римсикия стадион нямаше място яйце да хвърлиш. Толкова хора се събраха на церемонията край дългата половин километър трапиза, за да пият по  чаша вино.

Словото на кмета вървеше в превод на английски, за да се покаже, че сме Европейска кутурна столица.

Хористите от Държавната опера бяха дошли с костюми и изпяха „Наздвавица от „Травиата”.

Много са малко моментите, за които ще се говори години и столетия, отбеляза Тотев. Всички ние сме невероятно щастливи да живеем в този момент, в който Пловдив се нарежда до такива градове като Атина, Лисабон, Марсилия.

Много хора вложиха труд, усилия и любов, за да стигнем до този момент.  Пловдив се обръща към всички, които участваха в това състезание – Варна, София, Русе, Велико Тръново, че няма да ги забравим, а ще вървим заедно, защото от днес Пловдив е българската столица на културата. На дъбор път заедно, напътства квметът и вдигна чашата вино. 

image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image





__________________________________________________________


     И в края:
1/
Столче за спомен от Главната image

2100 картонени столчета, които бяха сложени около масата за ЕВропейска столица на културата, бяха разграбени от хората дошли на Главната. Някои носеха по 2-3 бройки и сядаха върху тях, докато чакат колите на градския транспорт. Само картонените маси останаха по централната улица след церемонията. Може би защото нямаше как да бъдат отнесени. Организаторите на шоуто разрешиха хората да си вземат за спомен столчетата. 

Днес Пловдив отпразнува с музика, карнавално шествие и тост с чаша вино номинацията си за Европейска столица на културата за 2019 г

2/

Клошар налетя на дете за картонен стол, полицай спаси малчугана       image Автор на снимката: Евгени Цветков още по темата Пловдив празнува Европейска столица на културата (СНИМКИ) - 13.09

Срамен бой за картонени столчета се разиграл днес на Главната улица в Пловдив, съобщи Радио "Фокус"-Пловдив. След разглобяването на дългата половинкилометрова маса, направена за отпразнуване на победата на Пловдив в надпреварата за Европейска столица на културата 2019, десетки пловдивчани се изкушиха да си вземат от сглобяемите картонени столчета.
Повечето от хората вероятно искаха да ги запазят за спомен от значимото събитие за града, още повече защото столчетата кокетно бяха облепени с емблемата и логото на кампанията за надпреварата "Пловдив заедно".

И докато деца и възрастни си взимаха картонени мебели, се появиха и клошари, които започнаха са събират цели купчини. Едно от децата посегна към една от купчинките, но бе изритано от клошар на колело, който се закани да го бие. Намеси се и родителят. Благодарение на намесата на цивилен полицай не се стигна до по-голям бой.

Дългата маса в Пловдив е била сглобявана от 200 души, от 8:00 часа сутринта до 12:00 часа на обяд днес, съобщи „Фокус”.


*** За стигналите до края на репортажа -
Най-горе е думата "днес".
Подчертавам - събитието беше вчера :)

А днес е Кръстовден

пп. Някак си отвътре ми иде  да озвуча с "Панаири, панаири...",
но ще се въздържа
И простете за неестетичния вид на поста ми. Опитах се да го поправя.
Не се получи





Гласувай:
5



1. анонимен - Хаххаха. Всичко е ерзац. :)
14.09.2014 08:49
Хаххаха. Всичко е ерзац. :)
цитирай
2. waterway - 1. kushel - Хаххаха. Всичко е ерзац. :)
14.09.2014 09:35
kushel написа:
Хаххаха. Всичко е ерзац. :)


:)
Да ти кажа искрено и лично, Кушел :) - открай време съм на "Вие" с пиенето :),
но кофтито е, че от изпаренията наоколо и поезията взе да ми куца :-))

пп. Все търся най-малкото общо кратно...и съпротивление също, обаче все не ми се получава :)
цитирай
3. анонимен - Поздрави за смелите стъпки! Така ...
14.09.2014 09:59
Поздрави за смелите стъпки! Така трябва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: waterway
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2018160
Постинги: 1596
Коментари: 2110
Гласове: 12000
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930