Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2011 08:33 - Джон Бейнс ( Sylvie Guillem - Two (Rise and Fall)
Автор: waterway Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2071 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 29.01.2013 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
“Тази мъдрост – извор на цялото познание – представлява най-голямото съкровище, което хората могат да достигнат днес или в бъдеще, на планетата Земя или на други далечни звезди във Вселената. Тя е голямо изкуство за съвършено виждане, на дълбоката природна реалност, влючително способността на човека да себе си обективно и да преценява възможността за усъвършентване на собствения си инструмент за познание – разума. Всъщност истинското познание се основава на вътрешната реалност на човека и е заложено в мъдрата, справедлива, безсмъртна, и вечна природа. Способността ни да виждаме реалността не е вродена. Човек е способен да наблюдава единствено онази картина на действителността, която сам си е създал чрез предубедено, описателно и външно тълкуване.”


Предговор към българското издание “Звездният човек”,
Джон Бейнс (Дарио Салас Сомер),
The Stellar Man,
John Baines
(Dario Salas Sommer)

~~~~~~~~~~~~

 

 

""ХипсоСъзнание"


(техники за постигане на личен успех)

 

Джон Бейнс

 

ПРЕДГОВОР

Бързите социални, политически и технологически промени в съвременния свят с нищо не ни помагат, ко­гато се стремим да извлечем някакъв смисъл от пъст­рата картина на живота. Зад всички трудности, кои­то срещаме по житейския си път в търсене на „отговора", се крие един-единствен основен факт, причина за безброй ненужни недоразумения, нещастия, страдания и разочарования. Този факт е ниската будност на човека.

Тъй като съзнанието ни непрекъснато се лута между бъдещи тревожни събития, които още не са настъпили и вече минали изживявания, които не могат да се про­менят, ние живеем в нещо като полусън и ни е отнето самото „битие". Неограниченият потенциал на човешкия дух е вкаран в рамките на тясна замръзнала програ­ма. Тя ни държи в плен чрез лошото образование, лоши­те навици и диктата на обществото, което насърчава ненужното бързане, повърхностното мислене, стремежа към лесни удоволствия и бягството от истинския живот. Неусетно попадаме в духовен капан, който все по-бързо ни отдалечава от единствената съществена реалност - настоящия момент.

Тази книга е само пътна карта, ръководство, което ще ви даде по-дълбоко разбиране на себе си и на света около вас. Всичко в нея е с главно практическа насоче­ност. Колкото по-искрени са усилията и желанието ви да получите повече от живота, толкова по-голяма пол­за ще извлечете.

Ако представените тук идеи ви развълнуват и ако сериозно изпълнявате упражненията за ХипсоСъзнание, пред вас ще се разкрият непознати до този мо­мент светове. Този процес на „събуждане" е пътуване към самопознанието. Щом веднъж съберете смелост и направите първата крачка, може само да спечелите, а няма да загубите друго освен препятствията по пътя ви към успеха, душевното спокойствие и дълбокото разбиране на това какво означава ДА ЖИВЕЕШ...

СЪВРЕМЕННИЯТ ЧОВЕК И НЕГОВАТА БОЛЕСТ

Обществото е устроено като добре организирано цяло, в което всеки индивид дава своя принос и изпълня­ва някаква роля. Развитието на цивилизацията е довело до постепенно решаване на проблемите по прехрана­та, които в минали епохи са били толкова остри. Пра­вителствените институции са поели управлението на живота на групата, затова сега индивидът живее спо­ред правилата на цивилизацията. До известна степен светът изглежда такъв, какъвто всички мислят, че трябва да бъде от гледна точка на прогреса. Съвремен­ният човек се гордее с цивилизацията си, доволен е от стадното си съществуване и се смята за покорител на света, като нито за миг не поставя под съмнение тези свои разбирания.

Погълнати във всекидневието си, ние рядко се замис­ляме за дългия и труден път на човешката цивилизация до наши дни. Както е известно, „обществото" е творение на човека и се основава на постепенното му адап­тиране към Природата. Това адаптиране го е довело до създаване на цивилизацията и изграждане на определе­ни навици, практики и обичаи, тоест до създаване на установени и постоянни форми на колективно поведение. Обичаите, традицията и общественото мнение са могъщи формиращи фактори на личността. Поради специфичното си неуловимо естество тези фактори имат силно влияние върху поведението, характера, физическото и психическо развитие на индивида. В процеса на учене и развиване на интелигентността си човекът е принуден да се приспособи към „обществото", да спазва предписанията на морала и институциите и да се подчини на изискванията на цивилизацията. За да постигне тази адаптация, той трябва да използва ин­телигентността си, за да мисли, анализира, разсъждава и разбира, да стигне до определени изводи или да взе­ма „решения", определящи личното му поведение.

Човек зависи, живее и функционира в „обществото", затова приспособяването му към него е абсолютно не­обходимо и се явява като задължителен и желан еле­мент на самоопределянето му. Онези, които не се адап­тират, се лишават от облагите на живота в общест­вото.

Ето защо общественият организъм придобива поч­ти пълно, граничещо с божественото всемогъщество, където не се допуска възможност за грешка или несъг­ласие. Не можем да си представим съвременния човек, откъснат от някаква социална група. Всъщност, смя­та се за желателно и похвално да се придържаме към нормите на поведение, предписани от нашата цивили­зация и да жадуваме да опознаем културата й.

Тази структурна организация, където всяка част въздейства върху цялото и на свой ред се влияе от него, довежда индивида до изместване и проектиране на Аза Индивидуалното Аз се поглъща и асимилира от „голя­мото обществено Аз". Когато индивидът казва „аз", всъщност има предвид „ние". Идентификацията с гру­пата води до редица много интересни явления, някои от които са полезни за отделния човек, а други му вре­дят.

Сред вредните последици за самоличността на инди­вида тук ще засегнем само онези, които произтичат от липсата на разсъждаващо, зряло, разумно и възраст­но Аз.

Забележителна е липсата на разсъждаващо Аз в съв­ременния човек - вместо него той притежава стерео­типно Аз, неизбежен продукт на социалната дисоциация. Това „социално-индивидуално Аз" винаги попада под принудителното въздействие на колективното по­ведение и мислене, които са втъкани в самата му същ­ност......

____________

P.S. Може би ще е досаднo за някой да публикувам чрез копи/пейст нещо, което го има в

http://www.spiralata.net/booklist.php?fieldFrom0=40&LangID=0&Letter=%C1

Джон Бейнс - Хипсосъзнание...книгата, която ме разтърси, когато в ""Спиралата "" имаше само 3 страници книги, но пък тогава все още можех да си ги купувам.......и последващата ми "среща" с херметизма

~~~~~~~~~~~

Link
http://www.dariosalas-bg.com/index.php

Дарио Салас Сомер е автор на седем книги, издадени под псевдонима Джон Бейнс. Само последната му книга - “Морал за 21 век”, бе издадена с истинското му име. Книгите му, написани на испански език, са издавани на английски, руски, немски, италиански, арабски, корейски, китайски и други езици.
От 1992 г. насам в България са издадени всички книги на Дарио Салас Сомер с марката на издателство “Екслибрис”. Няколко от тях –  “Тайното учение”, “Звездният човек” и “Морал за 21 век”, са преиздадени през  последните две години. 



image   ТАЙНОТО УЧЕНИЕ             

Човечеството има два различни произхода. Единият е животински, земен, а другият – човешки, извънземен. Как да станем “звездни” хора, как да разберем и да опитомим животинската си част – за това и за много други неща в тази книги има практически инструкции. Освен за принципите на розенкройцеровския окултизъм, авторът пише и за постигането на духовно и материално превъзходство, за развитието на индивидуалното съзнание.
 
image ЗВЕЗДНИЯ ЧОВЕК

Тази книга е произведение на херметическото изкуство. В нея ще прочетете за Централния компютър и за Архонтите на съдбата. Тя съдържа посланието на Изида – Пазителката на Природните тайнства; дисекция на хомо сапиенс, седемте ключа на мъдростта и характеристиките на Звездния човек. Тази книга може да промени живота ви.
image НАУКАТА ЗА ЛЮБОВТА

Какво знаем за любовта и разбираме ли какво е любов? Какво представлява тя от херметическа гледна точка? Прави ли ни разбирането на любовта по-добри човешки същества? Авторът разказва за всичко това в забележителната си книга.
image СЪЩЕСТВУВА ЛИ ЖЕНАТА

Всички читатели на тази книга, независимо дали са мъже или жени, се нуждаят от голяма смелост, за да разберат: защо жената трябва да стане господарка на своята женственост и на собствения си живот. Тази книга изследва основните вътрешни проблеми на съвременната жена, и й помага да разруши менталните бариери, които й пречат да достигне високо ниво на съзнание.
image РАЗВИТИЕ НА ВЪТРЕШНИЯ СВЯТ

Още от дълбока древност херметическото учение се пазело в тайна, и достъп до него имали само избрани индивиди, които твърдо и непоколебимо следвали делфийския идеал :”Познай себе си!” Този стремеж помогнал на мнозина да достигнат върховете на мъдростта и духовното усъвършенстване.
Целта на тази книга е по достъпен начин да запознае читателя с херметическата философия. Тя е водач във вътрешния ни свят, и ни помага да срещнем самите себе си.
image ХИПСОСЪЗНАНИЕ

Зад всички трудности, които срещаме в живота в стремежа си да намерим верния “отговор”, стои един-единствен фундаментален факт, и ни принуждава ненужно да понасяме безкрайни страдания, недоразумения и разочарования. Този факт е – ниското ниво на човешката будност. Процесът на събуждане е пътешествие към самопознанието. Ако имате смелост да направите първата крачка, вие само ще спечелите и няма да изгубите нищо, освен пречките, които стоят между вас и вашия успех; между вас и духовния ви свят и дълбокото разбиране на това, какво означава да ЖИВЕЕШ…
image МОРАЛ ЗА 21 ВЕК

Защо трябва да бъдем добри? Какво означава да бъдем добри? Какво ще спечеля, ако бъда добър? Добрите – по добри ли са от лошите? Ще бъда ли по-щастлив, ако съм по-добър?
Авторът нарича “физика на морала” науката, която “позволява в рамките на Вселената доброволно и съзнателно да взаимодействаме с Природата, за да постигнем върховното добро, което съдържа в себе си висшата степен на човешкото съвършенство”.



Sylvie Guillem - Two (Rise and Fall)
http://www.youtube.com/watch?v=IdjAbhZi-QU&feature=player




   







Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Поздрави, Рози!
22.09.2011 10:33
Харесван от мен автор. Благодаря ти!

Хубав ден!
цитирай
2. waterway - 1. tota - Поздрави, Рози!
22.09.2011 12:13
tota написа:
Харесван от мен автор. Благодаря ти!

Хубав ден!



И още по-харесвана от мен философия, Ати - херметизмът!
Аз ти благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: waterway
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2022643
Постинги: 1596
Коментари: 2110
Гласове: 12000
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930