Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2013 07:55 - Chinawoman - God Bless My Socially Retarded Friends (смисълът на един аватар)
Автор: waterway Категория: Други   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Попаднах на това от нета, чистейки черновите си:


""Аватари – части от психофизичния пъзел

Тенденцията от няколко години насам е в интернет да общуваме не с аватари, а с истинските си лични имена. Това е радостно и го оценявам като една положителна тенденция за нещо здравословно случващо се във виртуалното пространство. Въпреки това обаче, аватара* няма да изгуби своето интернет присъствие и затова бихме могли да разгледаме по-обстойно този феномен и да видим с какво може да ни бъде полезен. Какво представлява аватара? Това е част от нас, аспект от съвкупността, която ни изгражда.

Интернет психологията е една сравнително нова дисциплина, която тепърва ще се развива и променя. Т.нар. аватар/и е част от нейния спектър на изследвания. Замисляйки се задълбочено по този въпрос можем да видим колко много информация може да ни даде за нашата личност конкретния избор на даден аватар. Чрез аватара ние се включваме в дадено общуване, социална мрежа, сайт или чат и понякога с учудване забелязваме, че разполагаме с положителни и отрицателни черти, качества, характеристики, за които не сме и подозирали, че съществуват.

С удивление установяваме, че сме например смели в общуването със срещуположния пол, агресивни, когато ни обидят /Не може да бъде! Аз и агресия?! Та аз винаги съм смятал/а, че съм си хрисима душичка./и др. Аватара е частичка пъзел от общата картина наречена човешка личност. В това парченце пъзел се съдържа важна информация, която би могла да се използва в терапевтичния процес. Един примерен разговор между терапевта и клиента:

- Използвате ли често интернет?
- Да, доста често.
- Чрез аватари ли участвате във виртуалното пространство или със собственото си име?
- С аватар.
- Какво представлява вашия аватар? Какво изразявате чрез него? Какво бихте искали да скриете чрез него? Аватара има ли черти и качества, които ви изненадват, които ви плашат, на които се възхищавате?

Отговорите на тези и други въпроси, съдържат в себе си много информация за клиента, която може да бъде използвана. Качествата и характеристиките на аватара са важни, защото те са притежание на клиента, това е вътрешен ресур, потенциал, който ни се разкрива чрез интернет. Клиента може би ще опита да оспори това твърдение с тезата, че всъщност той не притежава тези качества – положителни или отрицателни, те са измислени, той имитира или копира.

Не е вярно. Никой не може да прояви нещо, което не притежава. За да действаш по един или друг начин, за да мислиш по един или друг начин трябва да имаш ресурс, с който да боравиш в противен случай не би се получило. Някои характеристики на аватара действително няма да бъдат част от личността, а ще бъдат части към личността. Тоест качества, които човека тренира или експериментира чрез аватара, но отново те имат някакво присъствие в неговата цялостна личностова картина. Тук е важно да се прави разграничение между наличен потенциал и „ресурс в развитие”.

На кратко твърдението, което застъпвам тук е че аватара може да бъде използван успешно в терапевтичния процес, защото той е частичка от пъзела, нишка, която ни води заедно с клиента на вълшебна разходка из дебрите на човешката душа. Интернет е необходимо зло според мен. Но твърде много хора считат виртуалното пространство за жизнено необходима, приятна среда. Те разбира се имат право да мислят така, както и аз да мисля обратното. Като преди всичко изхождаме от свободата на човека да избира начина, по който ще прекарва работното и свободното си време.

В този смисъл ние не можем да не се съобразим с наличието на аватари, да си затваряме очите за тях или да ги критикуваме. Напротив. Отчитайки цялостната интернет картина, би било добре да обърнем специално внимание на аватара и да се опитаме да извлечем полезна и конструктивна информация за и от него. След обстоен анализ на частите от пъзела, заедно с клиента ние съставяме списък на качествата, с които разполагаме – положителни и отрицателни. След това решаваме, които от тях могат да ни бъдат от полза при решаването на проблема, с който сме се заели.

*Смисълът, който е вложен в понятието "Аватар", в статията е почерпан от индуизма и представлява въплъщение на божество. Най-често понятието се свързва с различните въплъщения на Вишну на земята, където той под различни образи извършва подвизи.""


image

09.03.2013
Голяма задушница
http://www.bizimi.com/bulgarianCustoms/GoljamaZadushnica.php






Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: waterway
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2022502
Постинги: 1596
Коментари: 2110
Гласове: 12000
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930